Restauracja Amaro w hotelu Nosalowy Park Hotel & Spa w Zakopanem

Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce, otworzy w Zakopanem swoją autorską restaurację „Heart by Amaro”. To wspólny projekt najbardziej utytułowanego polskiego szefa kuchni i zakopiańskiej Grupy Nosalowy, powstający w nowym pięciogwiazdkowym Nosalowy Park Hotel & Spa. Otwarcie hotelu i restauracji planowane jest na sezon zimowy 2019/2020.

Wojciech Modest Amaro to pasjonat kuchni polskiej. Jego warszawska restauracja atelier Amaro w 2013 roku odznaczona została jako pierwsza w Polsce gwiazdką Michelin. Powstająca w hotelu Nosalowy Park Hotel & Spa w Zakopanem restauracja to drugi autorski projekt Wojciecha Modesta Amaro, będący – jak podkreśla – spełnieniem jego marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca.

Koncepcja restauracji ulokowanej w zabytkowej „Villi Marilor”, w obrębie Nosalowy Park Hotel & Spa, nawiązuje do biesiadnego stylu spotkań kojarzonego od lat z zakopiańską bohemą, ma jednocześnie łączyć tradycję i nowoczesność. – Pomysł na tę restaurację jest wynikiem wieloletniego procesu, idei, która dojrzewała przez lata. Jest efektem wielu poszukiwań i osobistych doświadczeń i inspiracji zebranych z różnych zakątków świata. To projekt płynący z serca, bardzo osobisty, niemający porównania z żadnym z moich dotychczasowych przedsięwzięć. To absolutna nowość na polskim rynku restauracyjnym, miejsce celebrowania radości z jedzenia, dzielenia się nim. To nowy koncept, nowa propozycja, która nie ma odniesienia do żadnego projektu istniejącego obecnie na polskim rynku gastronomicznym – mówi Wojciech Modest Amaro.

– Chcę, aby w tej przestrzeni każdy czuł się swobodnie, dlatego też proponuje dania „do podziału”, a także do wyboru z karty oraz w trosce o zdrowie najmłodszych specjalne menu „Palce Lizać” oparte wyłącznie na produktach ekologicznych. Ważny jest dla mnie związek z naturą i miłość do gór - dlatego też restauracja powstaje właśnie w Zakopanem. Ogromnie ważny jest też dla mnie partner, z którym będę realizować ten projekt – Grupa Nosalowy to działające od 20 lat rodzinne przedsiębiorstwo, z wielką starannością podchodzące do swych projektów – podkreśla Amaro.

Dopełnieniem autorskiego menu ma być unikalna karta win, z akcentem na wina organiczne, a także selekcja polskich alkoholi: wódek, nalewek, likierów, miodów pitnych, cydrów i kraftowych piw. Planowana jest także butikowa kolekcja akcesoriów oraz strojów kuchennych. 

 – Możliwość współtworzenia tego projektu jest dla nas wielkim wyróżnieniem, ale też i wyzwaniem. Cieszymy się, że wspólnie z Panem Wojciechem Modestem Amaro i jego żoną Agnieszką możemy tworzyć zupełnie nowy koncept na polskim rynku gastronomicznym. W dokonaniach Państwa Amaro szczególnie cenimy najwyższą jakość oraz nieustającą pasję i zaangażowanie. To wartości, które przyświecają również zespołowi hotelu Nosalowy Park oraz całej Grupie Nosalowy – mówi Wiktor Wróbel, prezes zarządu Nosalowy Dwór Sp. z o.o., wchodzącej w skład Grupy Nosalowy.

Nową restaurację „Heart by Amaro” zapowiada film „Road to the nature”


 

Wojciech Modest Amaro to najbardziej utytułowany i rozpoznawalny na świecie polski szef kuchni. W 2019 roku zaliczony do grona 100 najlepszych kucharzy świata przez The Best Chef Awards. Samouk i pasjonat, który spędził ponad osiem lat poza granicami kraju, szkoląc się w Londynie, Paryżu i Barcelonie, u boku takich sław jak Ferran Adria. Jego pionierska wizja współczesnej kuchni polskiej zdobyła uznanie na świecie i wiele prestiżowych wyróżnień. Zdobywca pierwszej, historycznej gwiazdki Michelin w Polsce w 2013 roku. Autor bestsellerów: „Kuchnia Polska XXI wieku”, „Natura kuchni polskiej” i „Heartmade by atelier Amaro”. Juror programu Top Chef Polska. Założyciel Forgotten Fields Farm, projektu poświęconeho przywracaniu bioróżnorodności fauny i flory oraz pomocy młodym osobom w odnalezieniu się w starcie w dorosłe życie.

Nosalowy Park Hotel & Spa to nowy projekt Grupy Nosalowy. Obiekt powstaje w Zakopanem, w rozbudowywanym pałacu Villa Marilor z 1905 roku, zlokalizowanym 500 m od ulicy Krupówki. Projekt hotelu opracowany został przez Biuro Architektoniczne Kahl-Gaczorek. Nawiązuje do najlepszych wzorców zakopiańskiej architektury mieszczańskiej, inspirując się stylem secesyjnym i art deco. Za projekt wnętrz odpowiada sopocka pracownia Ideograf. W hotelu do dyspozycji gości znajdą się 140 pokojów, restauracje, bary i kawiarnie, przestrzeń biznesowa i konferencyjna (100 mkw.), strefa wellness z saunami i basenem, centrum fitness, luksusowe NABE Spa oraz autorska restauracja Wojciecha Modesta Amaro.

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour
MP MICE & More
MP Legia Cup
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl