Batida świętuje 30-lecie

Jadwiga, Jolanta i Caroline Radziszewskie czyli trzy pokolenia Batidy
Na zdjęciu: Jadwiga, Jolanta i Caroline Radziszewskie czyli trzy pokolenia Batidy


W styczniu swój jubileusz obchodzi warszawska cukiernia i firma cateringowa Batida. Deser legenda jest z tej okazji ozdobiony dodatkowo jubileuszową pieczęcią.

Batida była na początku francuską piekarnią połączoną z cukiernią, otwartą w roku 1990, w samym centrum Warszawy przez Jadwigę Radziszewską i jej męża Zygmunta.
Gdzie i kiedy narodziła się miłość do bagietek i croissantów? Jolanta Radziszewska, córka Jadwigi i Zygmunta, przez wiele lat mieszkała w Belgii. Rodzice często odwiedzali swoją jedyną córkę, a wyjazdy skupiały się wokół lokalnych smaków. Po powrocie do Warszawy, tęsknota za smakiem i zapachami świeżo wypiekanych rogalików była tak silna, że pewnego dnia mąż Jadwigi, Zygmunt zapytał: „Dlaczego mielibyśmy nie jeść takich pyszności w Warszawie?”, od myśli przeszli szybko do działania. Pierwszy lokal znajdował się przy ulicy Nowogrodzkiej – centralna lokalizacja, duże okna. Idealnie spełniał swój cel – być blisko ludzi. Blisko dużych okien postawiono piece, aby przechodnie mogli obserwować cały proces produkcji.
Z czasem do Polski wróciła Jolanta Radziszewska, aby poprowadzić Batidę wraz z mamą. Z biegiem lat Jadwiga przeszła na późną emeryturę, a do współprowadzenia firmy dołączyła Caroline Radziszewska – absolwentka paryskiej szkoły Le Cordon Bleu.

Prekursorem i kreatorem pierwotnego smaku słodkości Batidy jest belgijski mistrz cukiernictwa Jef Damme’a. Do dziś bliski przyjaciel rodziny Radziszewskich. Damme przeniósł na polski grunt kunszt belgijskiego cukiernictwa, szkoląc i przekazując zdobyty warsztat, do dziś trzymającej pieczę chef – Mirze Boguckiej.    
Jednym z pierwszych deserów przygotowanych przez Jefa i Mirę, był mus czekoladowy w płatkach z białej i mlecznej czekolady. Deser ten od 30 lat jest hitem sprzedażowym Batidy. Został on wybrany jako symbol jubileuszu firmy – deser legenda. W styczniu ozdobiony jest dodatkowo pieczęcią jubileuszową.

Kuchnia wytrawna jest prowadzona w Batidzie przez szefową kuchni Marzenę Hajn, której znakiem rozpoznawczym jest kuchnia polska podana w nowoczesnej formie, m.in. słynne kaczki – pieczone w całości bądź udka confit.

Jak podkreślają założyciele, obecnie Batida to zespół profesjonalistów, którzy prowadzą wizjonersko firmę. Tylko dzięki zaangażowaniu całego zespołu w okresie pandemii, trudnym dla całej gastronomii, uruchomione zostały nowe linie produktów, przebudowano sklep internetowy a zamówienia cateringów na Boże Narodzenie pobiły wszelkie rekordy z poprzednich lat. Pozwala to optymistycznie patrzeć w przyszłość, bo Batida to silny zespół i ciągle poszerzające się grono klientów.

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour
MP MICE & More
MP Legia Cup
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl