Batida świętuje 30-lecie
W styczniu swój jubileusz obchodzi warszawska cukiernia i firma cateringowa Batida. Deser legenda jest z tej okazji ozdobiony dodatkowo jubileuszową pieczęcią.
Batida była na początku francuską piekarnią połączoną z cukiernią, otwartą w roku 1990, w samym centrum Warszawy przez Jadwigę Radziszewską i jej męża Zygmunta.
Gdzie i kiedy narodziła się miłość do bagietek i croissantów? Jolanta Radziszewska, córka Jadwigi i Zygmunta, przez wiele lat mieszkała w Belgii. Rodzice często odwiedzali swoją jedyną córkę, a wyjazdy skupiały się wokół lokalnych smaków. Po powrocie do Warszawy, tęsknota za smakiem i zapachami świeżo wypiekanych rogalików była tak silna, że pewnego dnia mąż Jadwigi, Zygmunt zapytał: „Dlaczego mielibyśmy nie jeść takich pyszności w Warszawie?”, od myśli przeszli szybko do działania. Pierwszy lokal znajdował się przy ulicy Nowogrodzkiej – centralna lokalizacja, duże okna. Idealnie spełniał swój cel – być blisko ludzi. Blisko dużych okien postawiono piece, aby przechodnie mogli obserwować cały proces produkcji.
Z czasem do Polski wróciła Jolanta Radziszewska, aby poprowadzić Batidę wraz z mamą. Z biegiem lat Jadwiga przeszła na późną emeryturę, a do współprowadzenia firmy dołączyła Caroline Radziszewska – absolwentka paryskiej szkoły Le Cordon Bleu.
Prekursorem i kreatorem pierwotnego smaku słodkości Batidy jest belgijski mistrz cukiernictwa Jef Damme’a. Do dziś bliski przyjaciel rodziny Radziszewskich. Damme przeniósł na polski grunt kunszt belgijskiego cukiernictwa, szkoląc i przekazując zdobyty warsztat, do dziś trzymającej pieczę chef – Mirze Boguckiej.
Jednym z pierwszych deserów przygotowanych przez Jefa i Mirę, był mus czekoladowy w płatkach z białej i mlecznej czekolady. Deser ten od 30 lat jest hitem sprzedażowym Batidy. Został on wybrany jako symbol jubileuszu firmy – deser legenda. W styczniu ozdobiony jest dodatkowo pieczęcią jubileuszową.
Kuchnia wytrawna jest prowadzona w Batidzie przez szefową kuchni Marzenę Hajn, której znakiem rozpoznawczym jest kuchnia polska podana w nowoczesnej formie, m.in. słynne kaczki – pieczone w całości bądź udka confit.
Jak podkreślają założyciele, obecnie Batida to zespół profesjonalistów, którzy prowadzą wizjonersko firmę. Tylko dzięki zaangażowaniu całego zespołu w okresie pandemii, trudnym dla całej gastronomii, uruchomione zostały nowe linie produktów, przebudowano sklep internetowy a zamówienia cateringów na Boże Narodzenie pobiły wszelkie rekordy z poprzednich lat. Pozwala to optymistycznie patrzeć w przyszłość, bo Batida to silny zespół i ciągle poszerzające się grono klientów.