Artur Grajber w Mamaison Hotel Le Regina w Warszawie
Artur Grajber został nowym szefem kuchni w hotelu Le Regina w Warszawie. Ostatnio był naczelnym szefem Belvedere Gourmet Group, a następnie szefem kuchni w Hotelu Newskanpol i restauracji Sublima w Kołobrzegu.
Artur Grajber urodzony w Warszawie w 1969 roku, przygodę z gastronomią rozpoczął od szkoły przy ulicy Poznańskiej, gdzie, jako uczeń eksperymentalnej klasy odbywał praktyki w najlepszych warszawskich restauracjach lat osiemdziesiątych. W 1989 roku rozpoczął pracę w pierwszej Polsce restauracji serwującej dania kuchni greckiej „Parnas” – w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu, a już jako szef zmiany brał udział w ponownym otwarciu Hotelu Bristol (1992).
Od 2006 przez 10 lat był szefem kuchni w hotelu Sheraton w Warszawie, w którym zarządzał ponad 40-osobowym zespołem w trzech restauracjach i jednym z największych w Polsce zespołów cateringu zewnętrznego jak i wewnętrznego, organizując imprezy do 5500 osób.
W sieci Starwood współpracował przy otwieraniu nowych hoteli w Polsce (w Krakowie, Poznaniu i Sopocie) oraz przez dekadę gotował i obsługiwał w najmniejszej restauracji w Polsce „Chefs Table” mieszczącej się na zapleczu kuchni Sheraton Warsaw Hotel.
Jako szef kuchni otwierał też Restaurację 99 w Warszawie, która zdobyła tytuł Restauracji Roku 1998. Następne otwarcia, którym przewodził, to pierwszy mini browar i restauracja Soma oraz restauracja The Westin Warsaw, pięciogwiazdkowego hotelu sieci Starwood Hotels and Resorts. Artur Grajber był pierwszym szefem kuchni – Polakiem w tej prestiżowej grupie hotelowej.
Osobiście miał okazję gotować dla wielu znanych polityków, członków rodzin królewskich i celebrytów między innymi dla: Królowej Hiszpańskiej Zofii, Króla Szwecji - Karola XVI Gustawa, Króla Norwegii Haralda V, Prezydenta Federacji Rosyjskiej - Dmitrija Anatoljewicza Miedwiediewa, Przewodniczącego Parlamentu Europejaskiego Donalda Tuska, Prezydentów Polski: Lecha Wałęsy, Aleksandra Kwaśniewskiego, Lecha Kaczyńskiego, Bronisława Komorowskiego.
W gotowaniu uwielbia wyzwania, łączenie smaków i technik z różnych stron świata, a szczególną estymą obdarza kuchnię polską i rodzime regionalne produkty. Nadaje im nowoczesny smak i wygląd szanując jednocześnie tradycje i właściwości produktu.