Beata Bronowicz: Czy w cateringu jest miejsce na elegancką kuchnię?

Dzisiaj, dzięki dynamicznemu rozwojowi gastronomii i rozkwitowi nowoczesnych konceptów w branży eventowej, elegancka kuchnia w cateringu stała się mocnym trendem. Na dużych eventach tworzone są właściwie ogromne restauracje. Trendy w cateringu komentuje Beata Bronowicz, dyrektor sprzedaży i marketingu w Belvedere Gourmet Group.

„Foie gras z piersią przepiórki sous vide, malinami, selerem naciowym i pudrem z sękacza” to potrawa, którą jeszcze parę lat temu jednoznacznie skojarzylibyśmy z restauracjami fine dining. Kolacja na wyjątkową okazję, perfekcyjnie ułożone, dopracowane składniki, piękna zastawa i eleganckie otoczenie. To właśnie sceneria, która przyszłaby nam do głowy. Wybierając się na imprezę branżową dla 700 osób, spodziewalibyśmy się raczej prostego schabu w sosie chrzanowym. Serwowane przez kelnerów, wykwintne foie gras zaskakiwało… Goście często poznawali nowe smaki, kosztowali po raz pierwszy nieznanych produktów.

Dzisiaj, dzięki dynamicznemu rozwojowi gastronomii i rozkwitowi nowoczesnych konceptów w branży eventowej, elegancka kuchnia w cateringu stała się mocnym trendem. Na dużych eventach tworzone są właściwie ogromne restauracje – z pięknie udekorowanymi stołami, jakościową zastawą, serwisem kelnerskim i pełnym zapleczem gastronomicznym. Goście, którzy mają coraz większą świadomość kulinarną, oczekują najwyższej jakości potraw. Foie gras już nikogo nie dziwi.
Czy jednak rzeczywiście na wydarzeniu dla 700 osób elegancka kuchnia ma sens? Czy w wielkiej hali pełnej ludzi jesteśmy w stanie delektować się potrawami tak jak na kameralnej kolacji w restauracji? Czy goście docenią włożony w catering wysiłek?
Po wielu latach przepracowanych w branży eventowej i cateringowej jedno jest dla mnie pewne – docenią. Jedzenie to jedna z pierwszych rzeczy, które goście oceniają podczas wydarzeń. Często decydująca o tym, czy z eventu wyniosą pozytywne wrażenia, zwłaszcza obecnie, w dobie wszechobecnego zainteresowania kulinariami.

Oczywiście elegancka kuchnia nie będzie pasowała klimatem do corocznego pikniku pracowników, ale na pewno zostanie zauważona podczas uroczystej gali czy ważnej konferencji. O co warto zadbać, żeby goście byli zadowoleni?
Po pierwsze, warto postawić na jakość produktu, przemyślaną kompozycję smakową i efektowną prezentację. Tutaj nikt nie zastąpi doświadczonego, kreatywnego szefa kuchni.
Po drugie – podanie. Nie bez znaczenia jest zastawa, na której serwujemy dania. Coraz częściej pojawia się dobra porcelana, designerskie kieliszki, pięknie zaprojektowane sztućce.
Po trzecie – sprawna, wyszkolona obsługa kelnerska ma ogromne znaczenie. Nawet najsmaczniejsze danie podane za późno nie zrobi odpowiedniego wrażenia.
Po czwarte – otoczenie. Dekoracje potrafią czynić cuda. Odpowiednia aranżacja przestrzeni i stołów sprawi, że nawet w wielkiej hali będziemy mogli poczuć intymny, magiczny klimat restauracji.

No dobrze, mamy zachwyconych gości. Jest jeszcze druga strona medalu – koszty. Elegancka kuchnia w cateringu z jednej strony robi na gościach ogromne wrażenie i potrafi znacząco wpłynąć na ich zadowolenie z eventu, z drugiej – jest bardziej kosztowna oraz wymaga dużo więcej wysiłku i ogromnego doświadczenia caterera.
Ze strony firmy cateringowej to bardzo trudne przedsięwzięcie. Inwestycje w sprzęt i w zasoby ludzkie są bardzo duże. Logistyka podczas wydarzenia to zadanie dla ludzi z co najmniej kilkunastoletnim stażem. Z powyższych powodów tylko nieliczne firmy mogą sobie pozwolić na ekskluzywną ofertą na większe imprezy. Dla organizatora to też oczywiście wyższy koszt usługi.
Mimo tego, na dużych eventach coraz częściej pojawia się wykwintna kuchnia z pięknej oprawie. Zachwyt gości okazuje się być rentowną inwestycją.
Autor: Beata Bronowicz, dyrektor sprzedaży i marketingu w Belvedere Gourmet Group, w ramach której działa Belvedere Catering by Design

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour
MP MICE & More
MP Legia Cup
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl