Restauracja Aruana z rekomendacją Slow Food Polska
Restauracja a’la carte Aruana z Hotelu Narvil Conference & Spa z Serocka jako szósta w Polsce otrzymała rekomendację ekogastronomicznej organizacji Slow Food Polska.
Rekomendacja została przyznana podczas konferencji prasowej dotyczącej corocznej akcji „Gęsina na św. Marcina”. Certyfikat oraz srebrnego ślimaka wręczył szefowi kuchni Witkowi Iwańskiemu, prezes polskiego oddziału Slow Food – dr Jacek Szklarek.
Restauracja a’la carte Aruana mieści się w hotelu Narvil Conference & Spa w Serocku. Zamysłem twórców restauracji była harmonia z otaczającą przyrodą oraz powrót do naturalnych wartości smaku przy zastosowaniu nowoczesnych technik obróbki. Specjalnością Aruany jest nowoczesna kuchnia polska, a potrawy w niej serwowane powstają w oparciu o produkty sezonowe i pochodzące od lokalnych dostawców.
Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: „ochrona prawa do smaku”. Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności – szczególnie żywności regionalnej, unikalnej i niespotykanej w innych miejscach na świecie. Są to produkty przede wszystkim zdrowe, tradycyjne, pozbawiane wszelkich sztucznych ulepszaczy.