Restauracja Heart by Amaro otwarta

W Zakopanem otwarta została nowa autorska restauracja najbardziej uznanego na świecie polskiego szefa kuchni – Wojciecha Modesta Amaro. Mieści się w Nosalowy Park Hotel & Spa.

Formuła bistro, miejsca mniej formalnych, biesiadnych spotkań przy stole od lat była marzeniem Wojciecha Modesta Amaro. Heart by Amaro jest spełnieniem tych marzeń, otwartym domem, do któreo szef zaprasza wszystkich, którzy chcą poznać jego definicję „pyszności”, zobaczyć jak gotuje dla rodziny i przyjaciół. Osobisty charakter miejsca znalazł tez odzwierciedlenie we wnętrzach zaprojektowanych przez jego żonę Agnieszkę. – Heart by Amaro to miejsce rodzinne, więc we wnętrzu znajdą się  portrety mojej żony i córek, przez co chcieliśmy podkreślić, jak bardzo osobiście traktujemy to miejsce. Lokalne inspiracje  są mocno obecne, chociażby w tralkach na barze, w a’la ażurowych wycinankach we wnętrzu. Bardzo chcieliśmy, żeby wnętrze było jasne, żeby było w nim dużo powietrza, dużo  światła – mówi Wojciech Modest Amaro.

Swoboda, mniej formalny charakter wystroju znalazł odzwierciedlenie również w konstrukcji menu. Ponieważ restauracja znajduje się w Zakopanem,  sercu Tatr,  w menu nie mogło zabraknąć lokalnych inspiracji. Bryndza przygotowywana na miejscu, obtaczana w pyłku pszczelim i podwędzana, selekcja serów górskich, szynka z udźca jagnięcego, „dojrzewane”, sezonowane  ryby czy „bukowinowe oliwki” to tylko niektóre z dań inspirowanych lokalnym bogactwem produktów. Jak mówi Amaro: – Małopolska jest bardzo ciekawym regionem. Mamy tutaj ponad 650 zarejestrowanych ekologicznych producentów, poznaliśmy wielu z nich, są wysoko wyspecjalizowani. Mamy w tym gronie świetnych pszczelarzy, ludzi od mięsa ras podhalańskich; dokonaliśmy wyboru serów, które chcemy nieco na swoją nutę zaserwować. Dodatkowo wędliny, które robimy według moich receptur; jagnięcina, ale wykorzystana w nieco mniej oczywisty sposób. Mamy też zaprzyjaźnione okoliczne koła łowieckie, dlatego wiemy co się dzieje, jeśli chodzi o kalendarz polowań. Moja kuchnia generalnie jest bardzo blisko związana z naturą a tutaj nabiera szczególnego wymiaru.

W karcie Heart by Amaro to dania do podziału, „coś na raz”, dnia główne i desery jak ciasto z sezonowymi owocami, które wypiekane jest na życzenie i serwowane z lodami własnego wyrobu. Dopełnienie całości stanowi karta win, z akcentem na wina organiczne, a także selekcja polskich alkoholi : wódek, nalewek, likierów, miodów pitnych, cydrów i kraftowych piw.
Wojciecha Modesta Amaro przygotował 100 procent ekologiczne menu dla dzieci, które w Heart by Amaro są mile widziane. Jak podkreśla, jest to element karty, z którego jest ekstremalnie dumny. 

Heart by Amaro mieści się w zabytkowej części Nosalowy Park Hotel & Spa – Willi Marillor, przy ul. Kościuszki 18, w Zakopanem.  Restauracja jest dostępna dla wszystkich, nie tylko gości hotelu Nosalowy Park.

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour
MP MICE & More
MP Legia Cup
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl