Jakub i Michał Budnik nowymi szefami kuchni w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360°

Jakub Budnik i Michał Budnik: nowi szefowie kuchni MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel i Mazurkas Catering 360°
Na zdjęciu: Jakub Budnik i Michał Budnik: nowi szefowie kuchni MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel i Mazurkas Catering 360°

Pierwszego grudnia 2021 roku, droga zawodowa duetu Bracia Budnik zatoczyła koło – Jakub Budnik i Michał Budnik wracają do MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel i Mazurkas Catering 360°, obejmując stanowisko szefów kuchni.

Jakub i Michał Budnik pracę w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360° rozpoczęli we wrześniu 2015 r. Jakub od 1 maja 2016 r., jako szef kreatywny, odpowiedzialny był za tworzenie oryginalnych potraw i niecodziennych połączeń smakowych dla marki Mazurkas. Michał 1 października 2016 r. objął stanowisko sous chefa.

Jesienią 2016 r. jako szefowie kuchni bracia rozpoczęli swoje nowe kulinarne wyzwanie, współtworząc warszawski steak house Stixx Bar & Grill. Lata edukacji i poszukiwań sprawiły, że dziś mogą powiedzieć o sobie: eksperci w dziedzinie doboru, obróbki i przyrządzana mięs, a zwłaszcza wołowiny. Od lutego 2019 r. Michał i Jakub w duecie regularnie gotują w kuchni telewizyjnego Pytania na Śniadanie, niezmiennie poszerzając swoje grono kulinarne fanów w całej Polsce.

Bracia Budnik czyli Michał i Kuba to niepowtarzalny na rynku bliźniaczy team szefów kuchni. Swoją kulinarną przygodę wspólnie rozpoczęli w hotelu Le Regina w Warszawie, gdzie odbyli swoje pierwsze praktyki. Pracę zawodową zaczęli pod skrzydłami Josepha Seeletso w Centrum Wina Wine Bar. Jakub, przed objęciem funkcji szefa kuchni, wyjechał do Francji, gdzie odbył praktyki pod okiem Daniela Hebeta w restauracji Le Jardin du Quai. Następnie kolejne doświadczenia zdobywał w restauracji Smaki Warszawy. Został także zwycięzcą ogólnopolskiego konkursu związanego z gęsiną i w nagrodę wyjechał ponownie do Francji, na staż do Tours, gdzie podglądał pracę takich szefów kuchni jak Bernard Charret i Julien Perrodin. To pozwoliło mu pogłębić kulinarną świadomość i wiedzę w obszarze najnowszych trendów.
Michał z kolei został zastępcą szefa kuchni w Joseph’s Wine & Food, a następnie szefem kuchni w Duchnicka Wine&Food. W 2012 r. wraz z młodzieżową reprezentacją Polski zdobył brązowy medal w kategorii restauracja w czasie Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie. W tym samym roku wziął również udział w prestiżowym konkursie młodych talentów L’Art de la cuisine Martell.
Razem stanowiska szefów kuchni bracia pełnili również w restauracji Hoża by Mondovino, dla której zdobyli odznaczenie dwóch czapek od przewodnika Gault & Millau.

Bracia Michał i Jakub Budnik w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel i Mazurkas Catering 360° odpowiadać będą zarówno za stworzenie nowej kulinarnej strategii, wykreowanie oryginalnych potraw i niecodziennych połączeń smakowych dla marek Grupy Mazurkas, jak również za organizację bieżącej pracy kuchni, zarządzanie podległym personelem i współpracę z dostawcami. W swojej pracy stawiają na jakość. Jak podkreślają, catering musi być produktem pięciogwiazdkowym. Każdy event czy bankiet to wyzwanie, które musi być zauważone i zapamiętane przez klienta.

Jednocześnie zarząd i zespół MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel i Mazurkas Catering 360° dziękuje za lata współpracy rezygnującemu ze stanowiska szefa kuchni w MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360° - Mariuszowi Pietrzakowi. W komunikacie prasowym podkreśla, jak wielką przyjemnością i niezwykłym doświadczeniem było pracować z kulinarnym mistrzem.
Mariusz Pietrzak z gastronomią związany jest od ponad 30 lat. W swojej dotychczasowej karierze, jako szef kuchni Mazurkas Catering 360° odpowiadał m.in. za przygotowanie i realizację kompleksowej obsługi gastronomicznej Szczytu NATO 2016 na Stadionie Narodowym w Warszawie i kolacji dla ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich NATO w Teatrze Wielkim oraz wybranych wydarzeń w czasie 41. sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO, która odbyła się w Krakowie w 2017 r. W roku 2019 nagrodzony wraz z zespołem przez MP Power Awards w kategorii „Catering” za projekt: 13. Europejska Konferencja Anten i Propagacji (EuCAP).

Zobacz też: Bracia Budnik: Jesteśmy gotowi stać na czele kulinarnej marki Mazurkas >>>

Zobacz MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel w Wyszukiwarce Obiektów MeetingPlanner.pl >>>

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour
MP MICE & More
MP Legia Cup
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl