NATO obradowało z Mazurkas Catering 360°

fot. Katarzyna Rolak
fot. Katarzyna Rolak
fot. Katarzyna Rolak
fot. Katarzyna Rolak
fot. Katarzyna Rolak
fot. Katarzyna Rolak
fot. Katarzyna Rolak
fot. Katarzyna Rolak
fot. M. Jasiulewicz, MSZ
fot. M. Jasiulewicz, MSZ
fot. S. Indra, MSZ
fot. S. Indra, MSZ

Mazurkas Catering 360° odpowiadał za obsługę cateringową Szczytu NATO, który odbył się w przestrzeniach PGE Narodowego w Warszawie. W wydarzeniu wzięło udział 61 delegacji, w składzie których było m.in. 18 prezydentów, 21 szefów rządów oraz 80 ministrów.
 

– Przygotowania do obsługi Szczytu NATO trwały miesiąc. W tym czasie mistrzowie kuchni Mazurkas Catering 360° opracowali w najdrobniejszych szczegółach całą logistykę tego przedsięwzięcia, a była ona niezwykle wymagająca – mówi Iwona Kątny kierownik Działu PR i Marketingu, Mazurkas Catering 360°.


W czasie dwóch dni szczytu 80 kucharzy zarządzanych przez 10 mistrzów kuchni, przy wsparciu niemal 400 kelnerów i 150 osób personelu logistycznego przygotowało i wyserwowało catering na czterech poziomach PGE Narodowego, w namiocie specjalnie wybudowanym na płycie stadionu, dwóch namiotach na błoniach stadionu oraz w Teatrze Wielkim, gdzie odbyła się kolacja galowa dla ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich NATO. W sumie na czas Szczytu zaplanowano 15 różnych menu, do których przygotowania wykorzystano 63 tony produktów dostarczone na teren PGE Narodowego 50 ciężarówkami. Wszystkie potrawy przygotowywano na liczącym 2000 mkw. zapleczu kuchennym, pod stałym 24-godzinnym nadzorem sanepidu wojewódzkiego, sanepidu wojskowego, sanepidu BOR, funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu i Secret Service. Kierownictwo Gastronomii Mazurkas Catering 360° i szef kuchni byli również w stałym kontakcie i bezpośrednio współpracowali z Presidential Food Service Białego Domu w przygotowaniu lunchu dla delegacji amerykańskiej, z Prezydentem USA Barackiem Obamą na czele.


Potrawy przygotowane dla uczestników Szczytu NATO były przykładami różnorodnych dań kuchni międzynarodowej, uwzględniały również specyficzne potrzeby i preferencje żywieniowe gości. W menu znalazły się m.in. dania wegetariańskie i wegańskie, dania halal, oraz potrawy dla osób na diecie bezmlecznej, bezlaktozowej czy bezglutenowej. Ważny element stanowiła również kuchnia polska. Szef kuchni Mazurkas Catering 360° przygotował specjalne polskie menu degustacyjne dostępne dla 3000 osób przez siedem godzin.


Załoga Mazurkas Catering 360° na obszarze PGE Narodowego, podczas dwóch dni trwania szczytu obsłużyła na wyłączność:

  • strefę Top VIP, w której obsłużono w sumie około 600 osób biorących udział w spotkaniach z prezydentami i szefami rządów, wśród których znaleźli się m. in. prezydenci: Francois Hollande, Raimonds Vējonis, Petro Poroszenko, Andrej Kiska, Sauli Niinistö, kanclerz Angela Merkel, premierzy James Cameron, Matteo Renzi, Justin Trudeau, Erna Solberg, Mariano Rajoy, sekretarz generalny ONZ Ban Ki-Moon, szef Komisji Europejskiej Jean Claude Juncker, przewodniczący Rady Europejskiej Donald Tusk, wysoki przedstawiciel Unii Europejskiej do spraw zagranicznych i polityki bezpieczeństwa Federica Mogherini
  • strefę rozmów bilateralnych, zapewniając napoje w czasie 150 spotkań
  • gabinet Prezydenta Polski Andrzeja Dudy (pełna obsługa cateringowa)
  • gabinet Sekretarza Generalnego NATO Jensa Stoltenberga (pełna obsługa cateringowa)
  • gabinety głów państw, do których przygotowano różnorodne potrawy i przerwy kawowe w sumie dla 3000 osób
  • sale obrad, w których odbyło się sześć głównych konferencji szczytu transmitowanych na żywo przez stacje telewizyjne w wielu miejscach na świecie (napoje oraz specjalnie przygotowany ceremoniał gastronomiczny serwowania kawy)
  • strefę business club, gdzie przygotowano śniadania, lunche i kolacje dla 9500 delegatów
  • strefę VIP business club, gdzie odbyły się lunche na szczeblu ministerialnym dla 250 osób
  • gabinet NATO (przerwa kawowa dla 80 osób)
  • press room (pełna obsługa cateringowa dla 600 osób)
  • namiot Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych, gdzie przygotowano przerwy kawowe dla 900 osób oraz lunch ze specjalnym menu;
  • strefę Biura Ochrony Rządu i personelu zabezpieczającego Szczyt (śniadania, lunche i kolacje – dla 2000 osób)
  • przerwy kawowe dla personelu zabezpieczającego NATO (80 osób)
  • przerwy kawowe w namiocie dla 2000 kierowców
  • lunch dla 400 osób personelu logistycznego.

Dodatkowo, w ciągłej 24-godzinnej obsłudze cateringowej Mazurkas Catering 360° znalazła się 300-osobowa strefa business, gdzie serwowano przerwę kawową, oraz strefa restauracyjna dla mediów przewidziana dla 2200 osób, gdzie akredytowani dziennikarze mogli skorzystać z różnorodnej oferty śniadań, lunchów i kolacji oraz ciągłej przerwy kawowej. W tej strefie wydano ponad 11 000 posiłków.
 – Obsługa tak dużego wydarzenia, jakim był Szczyt NATO, wymagała ogromnego przygotowania i doświadczenia osób bezpośrednio odpowiadających za jego realizację. O stopniu jego skomplikowania może świadczyć fakt, że Mazurkas Catering 360°, jako jedyna firma cateringowa w Polsce, zdecydowała się podjąć wyzwanie związane z licznymi obostrzeniami co do czasu realizacji poszczególnych świadczeń i ich zakresu, jakie zostały wyznaczone przez Ministerstwo Obrony Narodowej. Niezwykłą satysfakcję z obsługi najważniejszego wydarzenia politycznego bieżącego roku podkreślają osobiste gratulacje, które załodze Mazurkas Catering 360° złożył Prezydent RP Andrzej Duda – podsumowuje Iwona Kątny.

Szczyt NATO odbył się w dniach 8 – 9 lipca.

 


Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour©
MP MICE & More©
MP Impact©
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl