KULINARNA INTEGRACJA ZESPOŁU
Jedzenie w żydowskiej kulturze zajmuje niezwykle ważne miejsce – wiele potraw ma symboliczne znaczenie, składniki łączą się według zasad koszerności, a przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, są na wagę złota. Kuchnia żydowska łączy historię milionów ludzi od tysiącleci wędrujących po całym świecie, a jej wpływy obecne są w kuchniach całego świata.
Spotkajmy się przy wspólnym stole, by w miłym gronie i radosnej atmosferze znaleźć odpowiedź na pytanie: „Co ci Żydzi namieszali?”
Wspólne gotowanie nie tylko buduje więzi rodzinne ale jest także oryginalnym pomysłem na spotkanie przyjaciół czy znajomych. Warsztaty kulinarne to również doskonałe rozwiązanie na budowanie relacji w zespole czy z klientami. To pomysł na pracę w grupie i sprawdzenie różnego rodzaju umiejętności – nawet tych przywódczych: w końcu to od Szefa w dużej mierze zależy sukces całej restauracji.
Tym, co odróżnia warsztaty kulinarne od popularnych gier zespołowych czy integracyjnych to fantastyczna zabawa. Bo przecież, nawet ci, którzy nie lubią gotować, zazwyczaj lubią jeść, a ci którzy nie umieją gotować, chętnie się czegoś nauczą. Jest tu element rywalizacji, współpracy i zależności w zespole, a na koniec jest czas spędzony przy wspólnym stole, delektowanie się jedzeniem i radość z uzyskanych efektów.
KUCHNIA ŻYDOWSKA JAKIEJ NIE ZNACIE
Zdrowa, zbilansowana, świeża – tak można określić podstawowe cechy kuchni żydowskiej, która po wielu latach znów wróciła do mody. Na całym świecie coraz liczniej pojawiają się restauracje oferujące żydowskie smaki, jak choćby warszawski Tel Aviv Food & Wine czy Shipudei Berek.
Podczas warsztatów zarówno zgłębicie tajniki kulinarne, jak i dowiecie się dużo o kuchni żydowskiej, jej tradycjach, smakach i współczesnych odsłonach.
Nasi prowadzący to m.in.
Malka Kafka – Restauratorka i promotorka dobrego życia. Zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat – co zjadam, skąd pochodzą produkty, jak produkować jedzenie zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki. Prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food.
Sabina Francuz – właścicielka niekonwencjonalnego cateringu – Głodnych Kawałków, która na stałe współpracuje z Festiwalem Kultury Żydowskiej w Krakowie.
Alessia Di Donato – Rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie. Jej misją jest promowanie włoskiej tradycji kulinarnej poprzez wykorzystanie lokalnych produktów.
CELE WARSZTATÓW:
- Dla partnerów biznesowych – jak czerpać przyjemność ze wspólnego gotowania
- Dla zespołu: Zrozumienie, jak funkcjonuje zgrana ekipa, oraz jak łatwo dzięki gotowaniu rozwijać umiejętności pracy w grupie i kompetencje komunikacyjne
- Zarządzanie zasobami, dobór odpowiednich technik oraz narzędzi (w kuchni i w życiu)
- Koordynacja prac, koncentracja prac i uważność
- Zdobywanie wiedzy i umiejętności kulinarnych
- Nauczenie sztuki przygotowania kilku prostych, ciekawych dań, które można wykorzystać na rodzinnym czy przyjacielskim spotkaniu
- Poznawaniu technik, produktów i sposobów przygotowywania potraw
- Spotkanie i wspólna zabawa zapadną na długo w pamięci uczestników.
Na koniec warsztatów siądziemy przy wspólnym stole, dzieląc się przygotowanymi potrawami i degustując koszerne izraelskie wino. Rozmawiając o kuchni, o wspólnym gotowaniu i zabawie.
Prezentacja Centrum Konferencyjne POLIN w Warszawie >>>
email: centrumkonferencyjne@polin.pl