Manor House Spa ze Znakiem V – dla wegetarian i wegan

Menu wegańskie w restauracji mazowieckiego hotelu Manor House Spa Pałac Odrowążów ponownie uzyskało certyfikat Fundacji Viva.

Znak V* nadany na kolejny rok wegańskiemu menu restauracji Manor House Spa potwierdza, że jest tu utrzymana wysoka jakość potraw i produktów, a oferta gastronomiczna promuje wegański styl życia. Tutejsza restauracja jako jedna z pierwszych spośród hotelowych restauracji wprowadziła wegańską kartę dań. Menu oparte o potrawy wegańskie i wegetariańskie można wybierać to od 2011 roku.
– Początkowo nasza karta wegańska była traktowana jako ciekawostka, z czasem – wraz ze wzrostem świadomości i rozwojem pewnego rodzaju mody – zyskiwała coraz większą popularności. Dziś dania z tego menu są wybierane przez naszych gości nawet częściej niż tradycyjne potrawy, niezależnie czy są oni weganami, czy nie. Obserwujemy, że wiele osób chce spróbować naszych wegańskich propozycji, wiele systematycznie zmniejsza spożywanie mięsa w swojej diecie i coraz więcej przechodzi na wegański lub wegetariańskim model odżywiania – mówi Małgorzata Figarska, szefowa gastronomii w hotelu Manor House Spa.

Dużą rolę w promowaniu weganizmu pełni Fundacja Viva! Akcja Dla Zwierząt, która zajmuje się na szeroką skalę walką o poprawę losu zwierząt. Jednym z jej działań jest nadawanie znaku V (aktualnie jest certyfikowanych 1565 produktów i 97 firm w Polsce).

Popularność karty wegańskiej restauracji Manor House Spa potwierdza, że coraz więcej osób, również Polaków, stawia na świadomą konsumpcję, a tendencja przechodzenia na wegański i wegetariański styl odżywiania się rozwija. Najczęściej wybierane dania to: tatar z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów; smalec wegański z cieciorki, jabłka i śliwki; placuszki z cukinii i marchwi; krem z pieczonego buraka z pomarańczą; zupy miso z wakame i tofu lub boczniakiem; pierogi z tymiankiem, cieciorką, kapustą kiszoną i boczniakiem gotowane w burakach; seleroryba z kapustą kiszoną. Prawdziwym hitem jest wegańska beza z owocami i kremem kokosowym oraz masło wegańskie i pasty warzywne (z soczewicy i suszonych pomidorów, z soczewicy z pieczoną marchewką lub papryką, buraków i słonecznika) w bufetach śniadaniowych, a także świeżo wyciskane soki i tłoczone w lokalnym gospodarstwie sadowniczym.  

W Manor House SPA opracowano także autorską „Dietę Życia”, która jest oparta na kilku stylach odżywiania, w tym na diecie mnichów tybetańskich z wyborem potraw białkowych, węglowodanowych i neutralnych. Według niej ważne jest nie tylko, co jemy i w jakiej ilości, ale też w jakiej kolejności, o której porze dnia i w połączeniu z jakimi składnikami. Można tu skosztować także propozycji kulinarnych z karty „Dania Lasu”. W Manor House Spa dania są przygotowywane z wykorzystaniem ekologicznych produktów oraz krystalicznie czystej wody ożywionej metodami Grandera i dr. Keshego. Ta strukturalna, bezchlorowa woda nie tylko poprawia walory smakowe potraw i napojów (w restauracji serwuje się ją do picia, na jej bazie powstają też ciepłe napoje), ale też pielęgnuje skórę. Zastosowanie jej w hotelowych basenach, jacuzzi, podczas relaksujących i zdrowotnych kąpieli, doskonale wpływa na włosy i skórę. Cenią ją zwłaszcza osoby z problemami alergicznymi i wrażliwą skórą.
Hotel Manor House Spa – jako jeden z dwóch w Polsce – posiada także międzynarodowy znak jakości ECARF przyznawany za szczególną troskę o potrzeby osób zmagających się z alergiami. Manor House Spa jest hotelem „bez dzieci”, przyjmuje gości powyżej 12. roku życia.

Znak V jest certyfikatem przyznawanym przez Fundację Viva! produktom, które spełnią rygorystyczne kryteria: nie zawierają w swoim składzie żadnych składników odzwierzęcych, nie użyto tych składników w procesie produkcyjnym, a składniki te nie są testowane na zwierzętach i nie zawierają oleju palmowego. Produkty oznaczone Znakiem V nie zawierają:
- mięsa, ryb, owoców morza i innych składników pochodzących z uboju zwierząt,
- innych składników odzwierzęcych, których pozyskiwanie nie wymaga uboju zwierząt,
- odzwierzęcych zanieczyszczeń pośrednich,
- jaj i ich pochodnych oraz mleka i jego przetworów,
- miodu i jego przetworów oraz innych produktów pochodzących od pszczół,
- półproduktów i pochodnych zawierających m.in.,: podpuszczkę, żelatynę, szpik, łój zwierzęcy, chitynę, lanolinę, kolagen, koszenilę, aromaty odzwierzęce, konserwanty pochodzenia zwierzęcego klej rybi, futro, pióra, skórę, zamsz, jedwab, wełnę, perły, itp.
- oleju palmowego i jego pochodnych – ze względu na sposób pozyskiwania okrutny dla zwierząt. Oznacza to, że dotyczy to również surowców, podskładników otrzymywanych z oleju palmowego, a nie tylko obecności oleju palmowego w gotowym produkcie.

Zobacz Manor House Spa Pałac Odrowążów w Wyszukiwarce Obiektów Konferencje.pl >>>

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour
MP MICE & More
MP Legia Cup
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl