Polski burger trafi do menu restauracji Campanile w całej Europie

Burger „Campa Na Wypasie” autorstwa Magdaleny Kiliańskiej, szefowej kuchni hotelu Campanile Wrocław Centrum, zwyciężył w polskich eliminacjach pierwszej edycji Burger Cup organizowanego przez uniwersytet kulinarny „Chaud Devant!” i wyruszył do Francji na europejski finał konkursu.

„Chaud devant!” to znany we francuskiej gastronomii okrzyk, który można przetłumaczyć jako „Uwaga! Gorące idzie!”. Używają go kelnerzy, gdy wpadają na salę restauracyjną z talerzami pełnymi parujących pyszności. To ostrzeżenie dla gości, aby zeszli z drogi, a zarazem jeden z typowych elementów francuskiej kultury kulinarnej. To także nazwa akademii kulinarnej Louvre Hotels Group działającej przy hotelu Campanile Rungis Orly, zlokalizowanym 12 kilometrów od centrum Paryża, w sercu Marché d’intérêt national de Rungis, jednego z największych na świecie targów ze świeżą żywnością.

Akademia kulinarna „Chaud Davant!” jest miejscem, w którym pracownicy hoteli zrzeszonych w Louvre Hotels Group mogą rozwijać swoje talenty pod opieką wytrawnych szefów kuchni oraz specjalistów z innych obszarów związanych z organizacją i prowadzeniem hotelowych restauracji. Oferuje naukę poprzez praktykę w ramach interaktywnych warsztatów, w których można uczestniczyć zarówno na miejscu, jak i za pośrednictwem narzędzi zdalnego kształcenia.


Magdalena Kiliańskia, szefowa kuchni hotelu Campanile Wrocław Centrum, zwyciężczyni polskich eliminacji pierwszej edycji Burger Cup organizowanego przez uniwersytet kulinarny „Chaud Devant!”

Ostatnio progi „Chaud Davant!” przestąpiła polska finalistka organizowanego przez francuską akademię międzynarodowego konkursu kulinarnego Burger Cup. Najpierw jednak musiała zmierzyć się z lokalną konkurencją podczas dwuetapowych eliminacji krajowych. W pierwszym etapie jury konkursu wyłoniło siedem burgerów, które trafiły do menu restauracji w polskich hotelach Campanile i przez cały miesiąc walczyły o pierwsze miejsce. Laureata wyłoniono w ślepym głosowaniu kolegium złożonego z dyrektorów obiektów Campanile oraz na podstawie wyników sprzedażowych. Największą popularnością cieszył się „Campa Na Wypasie” autorstwa Magdaleny Kiliańskiej. Zwycięski przepis stał się dla szefowej kuchni z Campanile Wrocław Centrum przepustką do europejskiego finału konkursu.

13 września w Campanile Rungis Orly obok naszej reprezentantki stawili się burger masterzy i masterki z Francji, Belgii, Holandii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Formuła konkursu była zbliżona do tych znanych z popularnych telewizyjnych programów kulinarnych. Zawodnicy realizowali swoje przepisy na żywo z udostępnionych przez organizatora składników. Musieli zmieścić się w wyznaczonym czasie. Mieli tylko godzinę na przygotowanie od podstaw trzech burgerów (dwóch do degustacji i jednego do zdjęcia). Po jej upływie prezentowali swoje dzieło przed jury złożonym z ekspertów akademii kulinarnej „Chaud Davant!”.


Finał Burger Cup we Francji

– Brałam już udział w zawodach kulinarnych, głównie w Polsce, ale pierwszy raz miałam okazję stanąć do rywalizacji w konkursie organizowanym w takiej skali i na takim poziomie. To było świetnie doświadczenie. Jestem bardzo duma, że mogłam reprezentować swój kraj i hotel, a przy okazji cieszyć się wspaniałą, sportową atmosferą i wymienić doświadczenia z kolegami po fachu z innych krajów. Stres był niemały, ale szybko ustąpił radości gotowania wśród ludzi, którzy podzielali moją pasję. Wszystko to dzięki pozytywnemu nastawieniu pozostałych uczestników i luzowi, którym emanowali członkowie jury – wspomina Magdalena Kiliańska, która gotowaniem zajmuje się zawodowo od 18 lat, doświadczenie zdobywała w popularnych lokalach w Trójmieście i Wrocławiu (gdzie prowadziła też własne bistro), a od maja zeszłego roku zarządza kuchnią w Campanile Wrocław Centrum.

Burger „Campa Na Wypasie” wzbudził zainteresowanie jury jeszcze zanim mieli okazję go skosztować. – Zwrócili uwagę na nazwę i oczywiście dopytywali o jej znaczenie, a także próbowali swoich sił w poprawnym jej wymówieniu – opowiada autorka przepisu na burgera inspirowanego południowym regionem Polski. – Tworząc „Campa Na Wypasie”, starałam się wzbogacić dość klasyczną amerykańską formułę o polskie smaki. Dlatego do jakościowej wołowiny, grillowanego bekonu, pomidorów, papryczek jalapeño i roszponki zamkniętych w czarnej bułce dodałam ogórki kiszone i konfiturę z czerwonej cebuli i jeżyn. Tytułowy „wypas” odnosi się jednak nie tylko do sporej liczby składników, lecz przede wszystkim do jeszcze jednego, najważniejszego elementu całej układanki: owczego sera, który wieńczy dzieło. Ten dodatek zrobił duże wrażenie na jurorach – dodaje Kiliańska.

Jury doceniło nie tylko pomysł i smak „Campa Na Wypasie”, ale także prędkość i kulturę pracy naszej finalistki, która w nagrodę za swoje dzieło otrzymała między innymi zestaw profesjonalnych noży, deskę do krojenia przeznaczoną dla zwycięzcy Burger Cup, zestaw piknikowy oraz firmową czapkę i fartuch szefa kuchni. Już wkrótce burgery wszystkich finalistów, w tym „Camp Na Wypasie” Magdaleny Kiliańskiej, trafią do menu restauracji w hotelach Campanile w całej Europie, gdzie będą serwowane na przełomie listopada i grudnia podczas piłkarskich mistrzostw świata.

Zobacz Campanile Wrocław Centrum w Wyszukiwarce Obiektów Konferencje.pl >>>

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour
MP MICE & More
MP Legia Cup
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl