Breakfast Corner by Food Town od 21 marca
W Food Town w Fabryce Norblina w Warszawie powstaje pierwsza street foodowa strefa śniadaniowa w Polsce – Breakfast Corner by Food Town.
– Food Town ma już dwa lata, a my nie przestajemy się rozwijać. Stworzyliśmy miejsce, gdzie ludzie nie przychodzą tylko zjeść, stworzyliśmy prawdziwy social dining. Obserwujemy trendy i widzimy, że z powrotem coraz więcej osób je śniadania poza domem. Nasz Breakfast Corner będzie jedynym miejscem w kraju, gdzie nasi goście będą mogli już od samego rana skorzystać z oferty śniadaniowej różnych kuchni świata w jednym miejscu – mówi Michael Motz, współtwórca i właściciel Food Town w Fabryce Norblina w Warszawie.
Goście będą mieli do wyboru siedem konceptów śniadaniowych na każdy dzień tygodnia pochodzących z takich krajów jak Japonia, Włochy, Belgia, Hiszpania, Francja, Stany Zjednoczone. Nie zabraknie kawy i zdrowych smakołyków.
Na początek Kumo To Yaki i wiralowe fluffy pancakes, które zdobyły serca użytkowników mediów społecznościowych. To delikatne jak chmurka japońskie pankejki, podawane z kremem waniliowym, domową owocową konfiturą, świeżymi sezonowymi owocami, słonym karmelem i popcornem lub śmietankowym kremem o smaku japońskiej zielonej herbaty matcha.
Tuż obok Massimo w swoim koncepcie Gnocchi na śniadanie przygotował zarówno słone, jak i słodkie tradycyjne wypieki. Goście będą mogli spróbować rustico leccese – pierożków z ciasta francuskiego podawanych z mozzarellą i pomidorami, serem i dużą ilością pieprzu lub serkiem śmietankowym. Z kolei słodka wersja śniadania to pasticciotto leccese, które jest rodzajem kruchego ciastka skrywającego w środku krem jajeczny, czekoladę, wiśnie, krem orzechowy, pistację czy limoncello.
Kolejny koncept to The Fry. Serwuje grubo krojone frytki belgijskie z dodatkami tj. mix sałat, jajko sadzone, awokado, pomidorki koktajlowe, bekon, mozzarella, pesto. Do każdej porcji podawana będzie śmietana w sosjerce.
Smoke BBQ Philly Cheese Steak zaoferuje burgera na śniadanie. W wersji porannej serwowany będzie z chorizo i jajkiem lub bekonem, awokado i jajkiem.
Flagowym daniem konceptu El Botellón są empanadas – pierogi przygotowywane ręcznie wedle tradycyjnej receptury, podawane z kurczakiem, kalmarami, szynką, serem, także w wersji wege. Na śniadanie będzie też można zjeść bagietkę z hiszpańską szynką serrano, hot doga z chorizo i sosem chimichurri.
Koncept Crepes serwuje śniadania francuskie – cieknie jak pergamin naleśniki w wersji na słodko i wytrawnej oraz tosty: kultowe croque madame i croque monsieur.
Dobre miejsce serwuje kawę oraz lżejsze, bardziej dietetyczne propozycje.
– FoodHalle zazwyczaj działają od godzin lunchowych, my jak zwykle chcemy łamać stereotypy i wychodzić z jeszcze szerszą ofertą dla naszych odbiorców – dodaje Michael Motz i zachęca do celebracji poranka na mieście.
Śniadania w strefie Breakfast Corner będą dostępne od 21 marca codziennie w godz. 8:30 – 12:00. W tych samych godzinach otwarty będzie także bar Amaro Mio serwujący smoothies, koktajle oraz herbaty z egzotycznym twistem.