Paweł Kałuski szefem kuchni w Sofitel Warsaw Victoria
Paweł Kałuski powrócił do Sofitel Warsaw Victoria jako szef kuchni. To tam, w ówczesnej Victorii Intercontinental, ponad dwadzieścia lat temu rozpoczął swą karierę zawodową w gastronomii.
W drugiej połowie kwietnia 2022 Paweł Kałuski przejął dowodzenie nad sztuką kulinarną w Sofitel Warsaw Victoria, w tym w restauracji La Brasserie Moderne oraz barze Victoria Lounge.
Doświadczenie zawodowe jako szef kuchni zdobywał w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Współpracował m.in. z Henrym Chebaanem – designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie. Razem z Magdą Gessler uczestniczył w przygotowaniach otwarcia restauracji „Ale Gloria!”, „Beluga” i „Czaj”. Następnie objął stanowisko szefa kuchni w hotelu Holiday Inn w Józefowie, a potem w kompleksie hotelowym „Warszawianka” w Jachrance, a w październiku 2017 dołączył do zespołu hotelu Marriott Warsaw. Miał okazję gotować dla prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, prezydenta USA, polityków i gwiazd show businessu. Swoje umiejętności rozwijał uczestnicząc w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u legendarnego szefa Yvesa Mattagne w Brukseli. Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych m.in.: Bocuse d’Or Poland 2018. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle. Duży wpływ na jego gotowanie miały szkolenia u kucharzy z hollywoodzkiej restauracji Spago, którzy szkolili personel restauracji Malibu, w której pracował.
– Szef kuchni nie może iść na żywioł, ale mieć precyzyjną wizję rezultatu i smaku, do którego dąży. Długo obmyślam koncepcję każdego dania: szkicuję w głowie obraz jego prezentacji na talerzu i wyobrażam sobie smak. Potem eksperymentuję, jakimi środkami go osiągnąć – mówi Paweł Kałuski.
W La Brasserie Moderne, będzie kontynuował i rozwijał koncept połączenia tradycyjnej kuchni francuskiej z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu. Kreując menu, stosuje różne techniki kulinarne, stawia na najlepszą jakość i sezonowość produktów oraz klasykę. Inspirują go kolory, a stylem gotowania, w którym odnajduje się najbardziej, jest kuchnia europejska.
Zobacz Sofitel Warsaw Victoria w Wyszukiwarce Obiektów Konferencje.pl >>>