Paweł Kałuski szefem kuchni w Sofitel Warsaw Victoria

Paweł Kałuski powrócił do Sofitel Warsaw Victoria jako szef kuchni. To tam, w ówczesnej Victorii Intercontinental, ponad dwadzieścia lat temu rozpoczął swą karierę zawodową w gastronomii.

W drugiej połowie kwietnia 2022 Paweł Kałuski przejął dowodzenie nad sztuką kulinarną w Sofitel Warsaw Victoria, w tym w restauracji La Brasserie Moderne oraz barze Victoria Lounge.

Doświadczenie zawodowe jako szef kuchni zdobywał w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Współpracował m.in. z Henrym Chebaanem – designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie. Razem z Magdą Gessler uczestniczył w przygotowaniach otwarcia restauracji „Ale Gloria!”, „Beluga” i „Czaj”. Następnie objął stanowisko szefa kuchni w  hotelu Holiday Inn w Józefowie, a potem w kompleksie hotelowym „Warszawianka” w Jachrance, a w październiku 2017 dołączył do zespołu hotelu Marriott Warsaw. Miał okazję gotować dla prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, prezydenta USA, polityków i gwiazd show businessu. Swoje umiejętności rozwijał uczestnicząc w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u legendarnego szefa Yvesa Mattagne w Brukseli. Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych m.in.: Bocuse d’Or Poland 2018. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle. Duży wpływ na jego gotowanie miały szkolenia u kucharzy z hollywoodzkiej restauracji Spago, którzy szkolili personel restauracji Malibu, w której pracował.

 – Szef kuchni nie może iść na żywioł, ale mieć precyzyjną wizję rezultatu i smaku, do którego dąży. Długo obmyślam koncepcję każdego dania: szkicuję w głowie obraz jego prezentacji na talerzu i wyobrażam sobie smak. Potem eksperymentuję, jakimi środkami go osiągnąć – mówi Paweł Kałuski.

W La Brasserie Moderne, będzie kontynuował i rozwijał koncept połączenia tradycyjnej kuchni francuskiej z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu. Kreując menu, stosuje różne techniki kulinarne, stawia na najlepszą jakość i sezonowość produktów oraz klasykę. Inspirują go kolory, a stylem gotowania, w którym odnajduje się najbardziej, jest kuchnia europejska.

Zobacz Sofitel Warsaw Victoria w Wyszukiwarce Obiektów Konferencje.pl >>>

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour
MP MICE & More
MP Legia Cup
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl