Dawid Grucel i Michał Karczewski w Hilton Garden Inn Kraków Airport

Dawid Grucel
Dawid Grucel
Michał Karczewski
Michał Karczewski

Dawid Grucel został nowym szefem kuchni restauracji Latmosphere, mieszczącej się w Hilton Garden Inn Kraków Airport, a Michał Karczewski awansował na kierownika działu gastronomii hotelu.


Dawid Grucel przez ostatnie dwa lata związany był z restauracją Garden w hotelu Art. & Garden Residence w Krakowie, wcześniej był szefem kuchni w krakowskiej Zakładce oraz restauracji hotelu Bachledówka. Dzięki nowatorskiemu podejściu do klasyków kuchni międzynarodowej, które przedstawiał w zupełnie nowej odsłonie, prowadzona przez niego Garden znalazła się w międzynarodowym przewodniku Gault&Millau Polska 2018.
Dawid Grucel swoją karierę w gastronomii rozwijał w wielu europejskich restauracjach hotelowych, m.in. sieci Radisson SAS. Poprzez liczne podróże, łączy dziś w swojej kuchni różne europejskie wpływy, a sezonowość i produkty regionalne grają w jego kuchennych eksperymentach kluczową rolę. Dzięki doświadczeniu, otrzymał zaproszenie do programu Masterchef Polska, gdzie przypadła mu rola konsultanta kulinarnego. Dawid Grucel jest także członkiem National Polish Culinary Team 2018.
Głównym zadaniem nowego szefa kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport będzie zarządzanie podległym zespołem oraz w oparciu o sezonowe produkty, modyfikacja autorskiej karty menu i oferty fine dining. Ważnym zadaniem dla niego będzie też kontynuacja współpracy z krakowskim Domem Fundacji Ronalda McDonalda, w ramach społecznej odpowiedzialności biznesu spółki Kraków Airport Hotel zarządzającej hotelem.
Dawid Grucel zastąpił na tym stanowisku Miłosza Kowalskiego.

 

Michał Karczewski to nowym kierownik działu gastronomii w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport. Związany z hotelem od kilkunastu miesięcy Karczewski zastąpił na tym stanowisku Piotra Kocimskiego.
Nadrzędnym celem kierownika działu gastronomii będzie budowanie profesjonalnego zespołu restauracji. Nowy food and beverage manager hotelu, od grudnia 2016 roku pracował w nim jako assistant F&B manager i był odpowiedzialny m.in. za zakupy, przygotowywanie wycen ofert handlowych, cateringów, imprez okolicznościowych. Po okresie asystowania przyszła pora na funkcję kierowniczą - jako F&B manager odpowiedzialny będzie m.in. za zarządzanie budżetem, zarządzanie podległym zespołem czy negocjacje umów handlowych z najważniejszymi kontrahentami.

Michał Karczewski nazywa siebie „dzieckiem krakowskiej gastronomii” – od niemal dekady związany jest z branżą, w której pierwsze kroki stawiał jako barman w Hard Candy bezpośrednio współpracując z Wojciechem Urbańskim, późniejszego mistrza świata w stylu klasycznym barmańskim. Następnie pracował w Baroque, potem przez dwa lata był szefem baru w Le Scandale na Kazimierzu. Wreszcie, postanowił odejść od barmaństwa i w Zakładce Rafała Targosza stworzył autorską kartę alkoholi, zaś w Ed Red Adama Chrząstowskiego tworzył koktajle kulinarne.
Ukończył kurs 2. stopnia Wine and Spirit Education Trust, brał też udział w licznych szkoleniach produktowych i został Brand Ambasadorem Grappa Marzadro, dla której to marki m.in. prowadził szkolenia i pomagał zaistnieć na polskim rynku. W wolnym czasie fascynuje się fotografią i rowerami – uwielbia poranną jazdę do pracy po krakowskim Lesie Wolskim.

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour©
MP MICE & More©
MP Impact©
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl