„Cuda i Wianki” – gala charytatywna na rzecz Ukrainy w Restauracji Belvedere
Warszawska Restauracja Belvedere za sprawą gali charytatywnej Cuda i Wianki, z której dochód został przeznaczony na rzecz ofiar wojny w Ukrainie, zmieniła się w prastary las. Pomysłodawcą wydarzenia była Belvedere Gourmet Group.
Scenografia nawiązująca do pogańskiego święta obchodzonego w Dawnej Ukrainie, była przywołaniem zwycięstwa Świętowida nad Czarnobogiem. Zwycięstwa światła nad ciemnością. Dobra nad złem. Nadzieją współczesnych Europejczyków na zakończenie wojny w Ukrainie.
Przesłanie płynące od pomysłodawcy wydarzenia – Belvedere Gourmet Group za sprawą właścicielki Anny Woźniak-Starak, to jednoznaczny gest poparcia dla walczącego narodu ukraińskiego i konkretne działanie, którego skutek nie jest symbolicznym gestem, lecz realną pomocą. Swoje wsparcie na rzecz Ukrainy wyrazili licznie przybyli goście ze świata sztuki, polityki, nauki i biznesu, na czele z gościem honorowym – ambasadorem Ukrainy w Polsce, Andrii Deshchytsia.
Uczestnicy wydarzenia odbyli podróż kulinarno-muzyczną, w której akcenty polskie płynnie przeplatały się z ukraińskimi. Szef kuchni Hector Jimenez-Bravo (restaurator, juror MasterChef Ukraine, wieloletni mieszkaniec Ukrainy) stworzył wspólnie z Tomaszem Łagowskim (szefem kuchni Restauracji Belvedere) 4-daniowe doznanie kulinarne, gdzie nazwy poszczególnych dań oddały hołd miastom Lwów, Odessa, Połtawa i Kijów. Dania czerpały z bogactwa lasów, sadów i pól oraz słonych morskich wód. Podano wędzonego śledzia w delikatnej esencji pomidorowo-bazyliowej, warenyky z wiosennymi smardzami na przystawkę oraz kotlet po kijowsku z zielonymi warzywami. Na deser serwowano lwowski przekładaniec z crème Chantilly i karmelizowanym rokitnikiem.
Podczas gali odbyły się występy dwóch ukraińskich artystek: jednej z największych osobowości ukraińskiej piosenki, Zlaty Ognevich, przybyłej na recital prosto z ogarniętego wojną Kijowa, oraz wzruszająca interpretacja tradycyjnych, staroukraińskich pieśni, wykonana przez Olenę Leonenko.
Dla podkreślenia symboliki wieczoru, wszystkie panie zakupiły kwietne wianki – tradycyjne, ludowe ozdoby głowy, noszone przez panny w Dawnej Ukrainie. Wianek jest jedynym elementem stroju nieposiadającym praktycznego zastosowania. Jego znaczenie opiera się na wierze w jego nadnaturalną moc – ochrony przed złem. Wianki zostały wykonane charytatywnie przez Agnieszkę Pac-Oleszkiewicz (Wiankiem Plecione), która w nadzwyczajnym terminie przygotowała indywidualne wariacje kolorystyczne dla każdej z pań. Florystyczna scenografia budująca nastrój wieczoru została przygotowana, również charytatywnie, przez Małgorzatę Piątkowską z pracowni G-fiore.
Całkowity dochód z kolacji oraz sprzedaży wianków został przekazany na rzecz ofiar z miasta Bucza, gdzie miały miejsce jedne z najtragiczniejszych wydarzeń tej wojny. Wszystkie osoby i firmy zaangażowane w to wydarzenie, swój wkład wniosły charytatywnie.
Swoje wsparcie na rzecz pomocy Ukrainie zaoferowali partnerzy, angażujący się pro bono w organizację wydarzenia Cuda I Wianki: Zosia Ślotała i Kamil Haidar (organizacja oraz oprawa artystyczna), Tomasz Sowiński (concierge wizerunkowy), Małgorzata Piątkowska, G-fiore (scenografia i dekoracje), Agnieszka Pac-Oleszkiewicz, Wiankiem Plecione (wianki), Lange & Lange (komunikacja wizualna i grafika), Katarzyna Cegłowska (fotografia), Evgeny Makarenko (konsultacje merytoryczne menu, wsparcie logistyczne Hectora Jimeneza-Bravo), Moët Hennessy Polska, Marco 2, Cerville, Eurocash, Partner Center, Winokolacja, Wine4you (napoje). Organizatorem wydarzenia była Belvedere Gourmet Group.
Gala odbyła się 28 kwietnia 2022 roku.
Zobacz Restaurację Belvedere w Wyszukiwarce Obiektów Konferencje.pl >>>