Pop-upowa kolacja w MCK
Ponad setka gości, dziesiątka chefów kuchni i menu z sześcioma daniami oraz degustacja kraftowych trunków. W Międzynarodowym Centrum Kongresowym (MCK) w Katowicach zainaugurowano spotkania Katowickiego Klubu Kolacyjnego. Pop-upowa restauracja powstała w niecałą dobę.
Organizatorem wydarzenia było Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach, które zrealizowało projekt we współpracy z partnerami i sponsorami. Przestrzeń kongresową udało się zaadaptować na potrzeby kolacji w niecałą dobę. Na otwarcie Katowickiego Klubu Kolacyjnego przybyła ponad setka gości.
Nowy projekt w Katowicach połączył idee popularnych na świecie klubów kolacyjnych z formułą fine diningu. Nad efektem końcowym pracowało dziesięciu znanych chefów – Dawid Klimaniec zaprosił do współpracy: Przemysława Budzińskiego, Dominika Duraja, Marka Furczyka, Mariusz Góreckiego, Przemysława Kasprzaka, Konrad Klimka, Łukasza Kończaka, Szymona Lorenca i Grzegorz Miśtę.
Menu było kreacją Dawida Klimańca, uznanego chefa kuchni, który ma w swoim portfolio pracę dla wielu prestiżowych hoteli i restauracji, w tym gwiazdkowej Ox w Belfaście. Jako Ślązak postanowił odnieść się do swoich korzeni i podjął się interpretacji kuchni tego regionu. Klimaniec postawił na dziczyznę z pszczyńskich lasów – tatar z sezonowanego jelenia z chrupkami z gryki, śląskie kluski z duszonym bażantem, ozór z dzika, comber z sarny.
Inaugurację dopełniła część kulturalna – goście MCK oglądali dwa krótkie dokumenty na temat budowy Spodka, areny sąsiadującej z międzynarodowym centrum, oraz słuchali muzyki filmowej w wykonaniu solistów z Filharmonii Śląskiej.
W planach są kolejne wieczory spod szyldu Vesper Silesia (wieczory śląskie).