Kuchnia włoska w MCC Mazurkas
Restauracja George Sand w hotelu MCC Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim w listopadzie 2018 zaprasza na kolejną odsłonę kuchni świata. W tym miesiącu jest to kuchnia włoska.
Jest to trzecia część cyklu „kuchnie świata”, po wrześniowej kulinarnej podróży do Tajlandii oraz październikowej do Grecji. Niezwykle zróżnicowana i genialna w swojej prostocie kuchnia włoska bogata jest w oliwę, przyprawy takie jak tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn oraz warzywa i ryby. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się również pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Nie bez powodu, kuchnia włoska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Włosi pod względem zasad kulinarnych są bardzo przywiązani do swojej tradycji, dlatego w kuchni włoskiej nie ma miejsca na ustępstwa pod względem jakości składników lub dodatków.
W listopadowym menu restauracji George Sand znajdą się więc antipasti, primi i secondi piati oraz na zakończenie - dolci.
Cykl „Kuchnie świata” jest efektem kulinarnych fascynacji szefa kuchni MCC Mazurkas Mariusza Pietrzaka, który przygotowuje w tym celu swoje autorskie dania.