Restauracja George Sand nagrodzona po raz kolejny „Złotym Widelcem”
Mariusz Pietrzak, szef kuchni MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360° zaprasza na degustację nowego menu do Restauracji George Sand, która 25 kwietnia br. została wyróżniona statuetką Złotego Widelca. Nagroda została przyznana w ramach ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni”.
– Odebraliśmy niedawno z Szefem nagrodę Złotego Widelca dla Restauracji George Sand. – mówi Krzysztof Nosek, dyrektor gastronomii MCC Mazurkas. – Cieszy nas, że Restauracja zyskuje coraz większe uznanie, jako punkt na kulinarnej mapie Mazowsza i jest rozpoznawalna nie tylko w gronie gości Hotelu Mazurkas, ale również przez szersze grono smakoszy, jako miejsce, w którym można odkryć niecodzienne smaki i spędzić czas w miłej atmosferze. To dla nas motywacja do ciągłego rozwoju, a dla zespołu Restauracji, pod wodzą szefa Mariusza Pietrzaka, zachęta do odkrywania i realizowania swoich kulinarnych pasji. Z aktualności – w maju zapraszamy wszystkich nie tylko do skosztowania dań z nowej karty, ale także na specjalne szparagowe menu, które pod okiem szefa kuchni stworzył sous chef Tomasz Olszewski. W kolejnych miesiącach na pewno również nie zabraknie sezonowych specjałów w oryginalnym wydaniu.”
Statuetka „Złotego Widelca” została przyznana Restauracji już po raz kolejny. Tym razem w ramach I edycji ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni”. W konkursie oceniano przede wszystkim: menu i formę prezentacji menu, serwowane dania wraz z formą podania i wyglądem posiłku oraz smak. Dodatkowo premiowane było danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżację wnętrza. W 2016 r. statuetkę przyznano również Mazurkas Catering, 360° jako cateringowej firmie roku.
W nowym menu szef kuchni proponuje oryginalne połączenia smakowe, dla których inspiracją jest kuchnia francuska i śródziemnomorska, choć nie brakuje w nim także dań kuchni polskiej, do których dodał wiele nowoczesnych akcentów z kuchni Fusion.
W menu znajdziemy dużo świeżych ryb: łososia, sandacza, okonia morskiego oraz owoców morza: ośmiornicę, krewetki królewskie, małże nowozelandzkie, kalmary, ale także rodzime mazurskie raki oraz śledzia w nowej odsłonie, czyli z dodatkiem czerwonego kawioru. Dania na bazie ryb i owoców morza należą do potraw najchętniej przyrządzanych przez Mariusza Pietrzaka.
Wśród dań mięsnych są ręcznie siekany tatar z polędwicy wołowej podawany z jajkiem przepiórczym, marynatami, anchois i czerwonym kawiorem; policzki wołowe duszone w czerwonym winie z blanszowanym szpinakiem, chutney z dyni, kolorowymi warzywami i purée ziemniaczanym smażonym w kataifi na sosie rozmarynowo-balsamicznym czy stek z polędwicy wołowej Black Angus na sosie winno-rozmarynowym z risotto z ziemniaków z warzywami i borowikami smażonymi na maśle. Są też klasyki kuchni polskiej, czyli schabowy z zasmażaną młodą kapustą, pieczona kaczka w pomarańczach i cielęce flaki w delikatnym bulionie.
Nie zabrakło także dań wegetariańskich takich jak: kotleciki z ciecierzycy z musem z papryki, szpinakiem i warzywami grillowanymi z oregano, makaron pappardelle w sosie kremowym z gorgonzolą, młodym szpinakiem i kaparami.
– Każdy gość, nawet ten z bardzo wyrafinowanym gustem kulinarnym, znajdzie w nowej karcie coś dla siebie. Restauracja George Sand inauguruje wiosenny sezon oryginalnym i pełnym unikalnych połączeń smakowych menu. Wszystkie potrawy są w całości przygotowane w naszej kuchni, bez użycia półproduktów. Używamy tylko składników naturalnych, nieprzetworzonych, od lokalnych dostawców – podkreśla Mariusz Pietrzak.
Mariusz Pietrzak – szef kuchni MCC Mazurkas Conference Centre & Hotel oraz Mazurkas Catering 360° z gastronomią związany jest od 30 lat. W swojej dotychczasowej karierze, jako szef kuchni Mazurkas Catering 360° odpowiadał m.in. za przygotowanie i realizację kompleksowej obsługi gastronomicznej Szczytu NATO 2016 na Stadionie Narodowym w Warszawie i kolacji dla ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich NATO w Teatrze Wielkim oraz wybranych wydarzeń w czasie 41. sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO, która odbyła się w Krakowie w 2017 r.
W MCC Mazurkas odpowiada zarówno za tworzenie menu dla marki Mazurkas, jak również za organizację bieżącej pracy kuchni, zarządzanie podległym personelem i współpracę z dostawcami. Pomysłodawca, inicjator i autor dań serwowanych w Restauracji George Sand w Hotelu Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim. Prywatnie ambasador polskich Mazur i miłośnik kuchni azjatyckiej.