Cztery świątynie dla Belvedere
Accademia Italiana della Cucina wyróżniła Restaurację Belvedere symbolem „4 tempietti” (4 świątyń) – czyli najwyższą oceną, przyznawaną najlepszym restauracjom na świecie.
Restauracja Belvedere jest pierwszą w Polsce, która otrzymała najwyższe wyróżnienie Akademii. Włoskie menu Belvedere podczas kolacji oceniało blisko 30 członków Accademia Italiana della Cucina – przedstawiciele kultury i polityki, dziennikarza oraz italianiści. Specjalna kolacja była dedykowana Giuseppe Verdiemu
Menu było skomponowane według ulubionych przepisów wybitnego kompozytora i bazowało na tradycyjnych daniach włoskich oraz oryginalnych włoskich produktach. Goście oceniali zarówno jakość i smak potraw, dobór win, serwis i organizację kolacji, jak i atmosferę restauracji. Najwyższe oceny otrzymało Risotto a'la Verdi oraz deser – mus z białej czekolady z Żubrówką.
Accademia Italiana della Cucina została utworzona w 1953 roku w Mediolanie przez Orio Verganiego. Główną ideą przyświecającą jej pracy jest ochrona i promocja tradycyjnej włoskiej kuchni, w której członkowie akademii upatrują źródło cywilizacji i ekspresji kultury narodowej. Przez programy edukacyjne, sympozja, stypendia i nagrody Akademia walczy o wyższość kultury kulinarnej nad komercjalizacją żywności. Obecnie na terenie Włoch istnieje 212 jej delegatur, a poza nimi aż 78, licząc w sumie 7 000 współpracowników, aktywnie i beinteresownie działających na rzecz dziedzictwa kulturowego Włoch.
Akademia wydaje liczne publikacje o tematyce gastronomicznej oraz przewodnik z restauracjami wyróżnionymi tytułem „I ristoranti dell'Accademia”. Przewodnik wyróżnia „świątyniami” (od jednej do czterech) te restauracje, które działają z poszanowaniem tradycji i jakości i w których profesjonalizm i gościnność są skutecznie połączone.
Przez ponad 50 lat działalności Akademia oceniła tysiące restauracji we Włoszech i na całym świecie (np. w USA, Kanadzie, na Dominikanie, w Nowej Zelandii, Singapurze, Turcji i Urugwaju oraz w największych miastach Europy). Na dzień dzisiejszy 4 świątyniami oceniono tylko 180 lokali na całym świecie.
www.accademiaitalianacucina.it
Przepis ma Risotto a'la Giuseppe Verdi
Składniki:
250 g ryżu Caranaroli
100 g świeżych grzybów prawdziwków
1 litr rosołu
4 szt. zielonych szparagów
150 g szynki parmeńskiej
150 g pomidorków cherry
50 ml oliwy z oliwek extra vergine
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 liście laurowe
100 g masła
100 g tartego sera Grana Padano
świeżo starty pieprz
białe wytrawne wino
Oliwę rozgrzać w szerokim rondlu. Przesmażyć czosnek i cebulę, następnie pokrojone w plasterki grzyby. Gdy odparuje woda wsypać suchy ryż i smażyć go ok. 2 minuty. Następnie dodać salami i surowe szparagi pokrojone w kawałki, dodać liście laurowe, podlewać rosołem partiami, aż ryż stanie się prawie miękki (ok. 15 minut). Dodać pokrojone w paski pomidory pelati i jedną czwartą szklanki białego wina, dusić dalej ok. 3-5 minut. Odstawić z ognia, dodać surowe masło i Parmezan. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.