Cztery świątynie dla Belvedere

Accademia Italiana della Cucina wyróżniła Restaurację Belvedere symbolem „4 tempietti” (4 świątyń) – czyli najwyższą oceną, przyznawaną najlepszym restauracjom na świecie.

Restauracja Belvedere jest pierwszą w Polsce, która otrzymała najwyższe wyróżnienie Akademii. Włoskie menu Belvedere podczas kolacji oceniało blisko 30 członków Accademia Italiana della Cucina – przedstawiciele kultury i polityki, dziennikarza oraz italianiści. Specjalna kolacja była dedykowana Giuseppe Verdiemu
Menu było skomponowane według ulubionych przepisów wybitnego kompozytora i bazowało na tradycyjnych daniach włoskich oraz oryginalnych włoskich produktach. Goście oceniali zarówno jakość i smak potraw, dobór win, serwis i organizację kolacji, jak i atmosferę restauracji. Najwyższe oceny otrzymało Risotto a'la Verdi oraz deser – mus z białej czekolady z Żubrówką.
Accademia Italiana della Cucina została utworzona w 1953 roku w Mediolanie przez Orio Verganiego. Główną ideą przyświecającą jej pracy jest ochrona i promocja tradycyjnej włoskiej kuchni, w której członkowie akademii upatrują źródło cywilizacji i ekspresji kultury narodowej. Przez programy edukacyjne, sympozja, stypendia i nagrody Akademia walczy o wyższość kultury kulinarnej nad komercjalizacją żywności. Obecnie na terenie Włoch istnieje 212 jej delegatur, a poza nimi aż 78, licząc w sumie 7 000 współpracowników, aktywnie i beinteresownie działających na rzecz dziedzictwa kulturowego Włoch.
Akademia wydaje liczne publikacje o tematyce gastronomicznej oraz przewodnik z restauracjami wyróżnionymi tytułem „I ristoranti dell'Accademia”. Przewodnik wyróżnia „świątyniami” (od jednej do czterech) te restauracje, które działają z poszanowaniem tradycji i jakości i w których profesjonalizm i gościnność są skutecznie połączone.
Przez ponad 50 lat działalności Akademia oceniła tysiące restauracji we Włoszech i na całym świecie (np. w USA, Kanadzie, na Dominikanie, w Nowej Zelandii, Singapurze, Turcji i Urugwaju oraz w największych miastach Europy). Na dzień dzisiejszy 4 świątyniami oceniono tylko 180 lokali na całym świecie.
www.accademiaitalianacucina.it

Przepis ma Risotto a'la Giuseppe Verdi
Składniki:
250 g ryżu Caranaroli
100 g świeżych grzybów prawdziwków
1 litr rosołu
4 szt. zielonych szparagów
150 g szynki parmeńskiej
150 g pomidorków cherry
50 ml oliwy z oliwek extra vergine
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 liście laurowe
100 g masła
100 g tartego sera Grana Padano
świeżo starty pieprz
białe wytrawne wino
Oliwę rozgrzać w szerokim rondlu. Przesmażyć czosnek i cebulę, następnie pokrojone w plasterki grzyby. Gdy odparuje woda wsypać suchy ryż i smażyć go ok. 2 minuty. Następnie dodać salami i surowe szparagi pokrojone w kawałki, dodać liście laurowe, podlewać rosołem partiami, aż ryż stanie się prawie miękki (ok. 15 minut). Dodać pokrojone w paski pomidory pelati i jedną czwartą szklanki białego wina, dusić dalej ok. 3-5 minut. Odstawić z ognia, dodać surowe masło i Parmezan. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

 

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour
MP MICE & More
MP Legia Cup
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl