Piknik na Bemowie z firmą Melon Catering

fot. Melon Catering
Na zdjęciu: fot. Melon Catering

Firma Melon Catering była odpowiedzialna za organizację części gastronomicznej pikniku dla pracowników jednej z firm oraz ich rodzin. W wydarzeniu, które odbyło się 1 czerwca 2019, wzięło udział pięć tysięcy osób.

 

Piknik zgodnie z założeniami miał pokazywać rozwój Rzeczpospolitej Polskiej na przestrzeni 100 lat i został podzielony na cztery strefy tematyczne, w tym kulinarne. Odbył się na ogromnym terenie wielkości siedmiu boisk piłkarskich. Strefy cateringowe znajdowały się pod dwoma gigantycznymi namiotami, każdy o wymiarze  50 m na 30 m. Ponadto, przed każdym namiotem rozstawione były po cztery ogromne stanowiska grillowe o wymiarach 6 m na 25 m.

 

Strefa XX-lecia międzywojennego, to wspomnienie najlepszej polskiej, wykwintnej i wyszukanej kuchni. Stoły na których serwowano przekąski, były nakryte białymi obrusami i zostały efektownie udekorowane czerwonymi różami. Na srebrnych paterach i tacach serwowano dania staropolskiej kuchni. Oprócz  wykwintnych dań nie zabrakło pierogów, którymi zajadali się goście, i bigosu myśliwskiego z dziczyzną i jałowcem, suszonymi grzybami i wędzoną śliwką. Kelnerzy obsługujący stację byli ubrani w białe koszule z szelkami i czapki nawiązujące do przedwojennej mody. 
 
Strefa II Wojny Światowej była strefą o najbardziej ubogim menu, co nie oznaczało, że mniej smacznym. Melon Catering starał się oddać ducha tamtego czasu, serwując oprócz tradycyjnej kromki chleba ze smalcem i ogórkiem kwaszonym kompot i marmoladę. Aranżacja tej strefy ograniczyła się do nakrycia stołów płócienną tkaniną. Drewniane skrzynie były wypełnione jabłkami, a etykiety menu zostały wypisane ręcznie na skrawkach kartonów. Cała oprawa strefy wraz z ubraniem obsługi nawiązywała do czasów okupacji.
 
Strefa PRL były to charakterystyczne dla tej epoki bufety z klasycznymi przekąskami i daniami gorącymi, nakryte obrusami z epoki i kolorowymi ceratami. Nie zabrakło takich rekwizytów jak tabliczki z informacjami “Uprzejmie i szybko obsługujemy ludzi pracy” . Sklepowa wydawała kiełbasę spod lady, a bufetowa serwowała oranżadę. Największą jednak atrakcję stanowiły stacje kulinarne. Bułka z pieczarkami i zapiekanki były niekwestionowanym hitem pikniku. Przyczepa “Niewiadów“ z lat 80. była obiektem wielu zdjęć, a ubiory obsługi: fartuchy, opaski na głowę, stylonowe podomki nawiązywały do ówczesnych czasów.
 
Ostatnia strefa to czasy współczesne, czyli nowoczesne stacje, z których serwowane były lekkie sałatki, przekąski i lemoniady. Dużym powodzeniem cieszyła się stacja z klasycznymi hot dogami i pieczonymi ziemniakami, a najbardziej oblegana była stacja z watą cukrową i popcornem. Menu zaaranżowane zostało na piknikowych obrusach w biało-czerwoną kratę. Dekorację stanowiły skrzyneczki wypełnione świeżymi i pachnącymi ziołami. W tej strefie zgodnie ze współczesnymi trendami  wykorzystano biodegradowalną zastawę eco.
 
Na całym pikniku nie zabrakło także smacznych dań serwowanych z licznych stacji grillowych. Na dzieci czekały przekąski, dania z grilla oraz słodkości specjalnie przygotowane z okazji ich święta. Poza klasycznymi potrawami we wszystkich strefach dostępne były potrawy wegańskie oraz wegetariańskie. Całe menu zostało przygotowane przez zespół kucharzy Melon Catering.
 
Przy organizacji tak wielkiego przedsięwzięcia pomogło wieloletnie doświadczenie Emilii Melon-Olchowicz, która z perfekcją, dbałością o najdrobniejsze szczegóły oraz zdolnością przewidywania różnych sytuacji podchodzi do każdej powierzonej realizacji, oraz Tomasza Melona, który ma dar organizacji i zdolność do zmobilizowania i zaangażowania swojego zespołu. Dzięki nim takie wydarzenie jak to, jest doskonale zorganizowane i przebiega bez zakłóceń i większych niespodzianek. Cały Melon Team w tym managerowie: Dariusz Olchowicz, Piotr Bień i Paweł Szymczak przyczynili się do sukcesu, który odniosła firma. Firma podkreśla także rolę świetnej komunikacji z klientem, logistyki, rolę działu produkcj, działu artystycznego oraz całego zespołu techniczno-organizacyjnego z Pawłem Masalskim.
 
Firma Melon Catering ma już doświadczenie w organizacji eventów na tak wielką skalę. Warto wspomnieć o pikniku na 2600 osób w WakePark w Warszawie czy konferencji na stadionie Ero Arena w Sopocie liczącej około 8500 osób.
 
Przygotowania do czerwcowego pikniku trwały ponad dwa miesiące. Obsługa wydarzenia liczyła ponad 220 osób. Wyzwanie było ogromne, biorąc pod uwagę fakt, że firma Melon Catering obsługiwała całonocny event dla ponad tysiąca osób, który zakończył się o 6 rano 1 czerwca. Pełne wyposażenie gastronomiczne, organizacja zaplecz, prądu, wody oraz zaaranżowanie i udekorowanie tak ogromnej przestrzeni cateringowej wymagało przygotowania oraz wypożyczenia ogromnej ilości sprzętu, który został dostarczony na lotnisko kilkoma tirami w przeddzień oraz w dniu wydarzenia. W event zaangażowana została cała flota samochodowa firmy, w tym cztery samochody chłodnie. Cała obsługa komunikowała się za pomocą wewnętrznego systemu łączności.

ARTYKUŁ PROMOCYJNY

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour
MP MICE & More
MP Legia Cup
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl