Noble Concierge po raz dziewiąty zrealizowało Wine & Food Noble Night

Kilkumiesięczne eliminacje restauracji z całego kraju w dziewiątym konkursie Wine & Food Noble Night zwieńczył uroczysty finał podczas gali, która odbyła się w Expo XXI Warszawa. Organizatorem konkursu i producentem wydarzenia było Noble Concierge.

Motywem przewodnim gali, zarówno jej scenariusza, jak i scenografii była natura. Szczególną inspiracją zaś idea terroir. – Tegoroczny Wine & Food Noble Night pragnie zaczarować gości niezwykłością ziemi, jej żywiołów, jej darów: zmiennością, zachwycającą różnorodnością, która jeśli zostanie odkryta i uszanowana zachwyca nasze zmysły – takie było założenie organizatorów wydarzenia.
W hali Expo XXI Warszawa zagościła więc scenografia odzwierciedlająca założenia stylistyki wieczoru, której symbolem było drzewo, a ponadto sceny i cała infrastruktura multimedialna, która zbudowała widowisko.

Stoły restauracyjne gotowe były przyjąć niemal 1000 gości, w tej samej hali powstało zaplecze dla 12 zespołów kulinarnych. W trakcie wieczoru mozna było podpatrzeć parcę 12 „restauracji” – zarządzanych przez 12 szefów kuchni i ich sześcioosobowe zespoły – w których powstawały dania, w jednym z najtrudniejszyc konkursów kulinarnych w Polsce. Wyzwaniem jest nie tylko wspięcie się na wyżyny kulinarnego kunsztu, by zadziwić oryginalnością i wyrafinowanym smakiem dań. Trudnością jest tu skala konkursu: sześcioosobowe zespoły mają bowiem za zadanie przygotować na żywo aż 700 porcji przystawek i dań głównych. Dania poddane zostały ocenie zgromadzonej na gali publiczności oraz jury profesjonalnego.

Galę poprowadził duet: Dorota Wellman i Marcin Prokop.

 


 

W tym roku w głosowaniu publiczności najwięcej głosów zdobyli: szef kuchni Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu w kategorii „najlepsza przystawka” oraz szef kuchni Tomasz Dziura z restauracji Andromeda Alfa w Krakowie w kategorii „najlepsze danie główne”. Na obu czeka staż w restauracji Arzak (trzy gwiazdki Michelin) w San Sebastian w Hiszpanii ufundowany przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.
Drugie miejsce w kategorii „najlepsza przystawka” zajął szef kuchni Janusz Fic z restauracji Dwór Sieraków w Dobczycach a trzecie: szef kuchni Tomasz Dziura z restauracji Andromeda Alfa w Krakowie. W kategorii „najlepsze danie główne” drugie miejsce zajął szef kuchni Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu a trzecie: szef kuchni Mariusz Bizub z restauracji Zakopiańska w Zakopanem.
Osobna ocena należała do grona jury profesjonalnego, które oceniało dania na zasadzie ślepej próby, czyli nie znając autorów przygotowanych potraw. W skład kapituły wchodzili: Adam Chrząstowski (przewodniczący jury, mówiący o sobie: „felietonista w prasie branżowej, z wykształcenia filozof, chodzący dowód na to, że w kuchni myślenie pomaga”), Justyna Adamczyk (redaktor naczelna Gault&Millau Polska), Maciej Dobrzyniecki (prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce), Maciej Majewski (laureat zeszłorocznej nagrody za najlepszą przystawkę oraz nagrody specjalnej przyznawanej przez Żółty Przewodnik Gault & Millau), Paweł Oszczyk (Szef Kuchni La Rotisserie w Warszawie) oraz Jarek Uściński (restaurator i szef kuchni dzielący się swoja wiedzą, jako trener reprezentacji juniorów na olimpiadzie kulinarnej).
Biorąc pod uwagę smaki, dobór technik i estetykę podania jurorzy zdecydowali o zwycięstwie szefa kuchni Łukasza Budzika z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu. W nagrodę pojedzie na pięciodniowy staż w paryskiej restauracji Guy Savoy, posiadającej trzy gwiazdki Michelin. Fundatorem nagrody jest Gault & Millau Polska.
Słodkim zwieńczeniem wieczoru był deser serwowany poza konkursem w formule popisu mistrzowskiego. W tym roku zaproszenie przyjęły trzy warszawskie restauracje. Swoje słodkie propozycje zaprezentowali: Rafał Gajownik – szef cukierni Restauracji Belvedere Łazienki Królewskie, Robert Skubisz – szef kuchni w restauracji Amber Room, Paweł Oszczyk – Szef kuchni w La Rotisserie (Mamaison Hotel Le Regina).
Finałowa Gala była zwieńczeniem konkursu, do którego stanęło 12 restauracji wyłonionych w ogólnopolskich eliminacjach:

  • 511 Restaurant&Bar
  • Andromeda Alfa
  • Arte Restaurant&Bar
  • Cucina
  • delight andel’s by Vienna House Łódź
  • Dwór Sieraków
  • La Cantina
  • Mennicza Fusion
  • Naturel
  • Qualita
  • Toccata
  • Zakopiańska

Wszystkim daniom towarzyszyły wina Winkolekcji oraz degustacja trunków skomponowanych zgodnie z ideą food pairingu przez firmę Diageo.
Gala Wine & Food Noble Night odbyła się 17 września.

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour
MP MICE & More
MP Legia Cup
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl