Noble Concierge po raz dziewiąty zrealizowało Wine & Food Noble Night
Kilkumiesięczne eliminacje restauracji z całego kraju w dziewiątym konkursie Wine & Food Noble Night zwieńczył uroczysty finał podczas gali, która odbyła się w Expo XXI Warszawa. Organizatorem konkursu i producentem wydarzenia było Noble Concierge.
Motywem przewodnim gali, zarówno jej scenariusza, jak i scenografii była natura. Szczególną inspiracją zaś idea terroir. – Tegoroczny Wine & Food Noble Night pragnie zaczarować gości niezwykłością ziemi, jej żywiołów, jej darów: zmiennością, zachwycającą różnorodnością, która jeśli zostanie odkryta i uszanowana zachwyca nasze zmysły – takie było założenie organizatorów wydarzenia.
W hali Expo XXI Warszawa zagościła więc scenografia odzwierciedlająca założenia stylistyki wieczoru, której symbolem było drzewo, a ponadto sceny i cała infrastruktura multimedialna, która zbudowała widowisko.
Stoły restauracyjne gotowe były przyjąć niemal 1000 gości, w tej samej hali powstało zaplecze dla 12 zespołów kulinarnych. W trakcie wieczoru mozna było podpatrzeć parcę 12 „restauracji” – zarządzanych przez 12 szefów kuchni i ich sześcioosobowe zespoły – w których powstawały dania, w jednym z najtrudniejszyc konkursów kulinarnych w Polsce. Wyzwaniem jest nie tylko wspięcie się na wyżyny kulinarnego kunsztu, by zadziwić oryginalnością i wyrafinowanym smakiem dań. Trudnością jest tu skala konkursu: sześcioosobowe zespoły mają bowiem za zadanie przygotować na żywo aż 700 porcji przystawek i dań głównych. Dania poddane zostały ocenie zgromadzonej na gali publiczności oraz jury profesjonalnego.
Galę poprowadził duet: Dorota Wellman i Marcin Prokop.
W tym roku w głosowaniu publiczności najwięcej głosów zdobyli: szef kuchni Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu w kategorii „najlepsza przystawka” oraz szef kuchni Tomasz Dziura z restauracji Andromeda Alfa w Krakowie w kategorii „najlepsze danie główne”. Na obu czeka staż w restauracji Arzak (trzy gwiazdki Michelin) w San Sebastian w Hiszpanii ufundowany przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.
Drugie miejsce w kategorii „najlepsza przystawka” zajął szef kuchni Janusz Fic z restauracji Dwór Sieraków w Dobczycach a trzecie: szef kuchni Tomasz Dziura z restauracji Andromeda Alfa w Krakowie. W kategorii „najlepsze danie główne” drugie miejsce zajął szef kuchni Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu a trzecie: szef kuchni Mariusz Bizub z restauracji Zakopiańska w Zakopanem.
Osobna ocena należała do grona jury profesjonalnego, które oceniało dania na zasadzie ślepej próby, czyli nie znając autorów przygotowanych potraw. W skład kapituły wchodzili: Adam Chrząstowski (przewodniczący jury, mówiący o sobie: „felietonista w prasie branżowej, z wykształcenia filozof, chodzący dowód na to, że w kuchni myślenie pomaga”), Justyna Adamczyk (redaktor naczelna Gault&Millau Polska), Maciej Dobrzyniecki (prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce), Maciej Majewski (laureat zeszłorocznej nagrody za najlepszą przystawkę oraz nagrody specjalnej przyznawanej przez Żółty Przewodnik Gault & Millau), Paweł Oszczyk (Szef Kuchni La Rotisserie w Warszawie) oraz Jarek Uściński (restaurator i szef kuchni dzielący się swoja wiedzą, jako trener reprezentacji juniorów na olimpiadzie kulinarnej).
Biorąc pod uwagę smaki, dobór technik i estetykę podania jurorzy zdecydowali o zwycięstwie szefa kuchni Łukasza Budzika z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu. W nagrodę pojedzie na pięciodniowy staż w paryskiej restauracji Guy Savoy, posiadającej trzy gwiazdki Michelin. Fundatorem nagrody jest Gault & Millau Polska.
Słodkim zwieńczeniem wieczoru był deser serwowany poza konkursem w formule popisu mistrzowskiego. W tym roku zaproszenie przyjęły trzy warszawskie restauracje. Swoje słodkie propozycje zaprezentowali: Rafał Gajownik – szef cukierni Restauracji Belvedere Łazienki Królewskie, Robert Skubisz – szef kuchni w restauracji Amber Room, Paweł Oszczyk – Szef kuchni w La Rotisserie (Mamaison Hotel Le Regina).
Finałowa Gala była zwieńczeniem konkursu, do którego stanęło 12 restauracji wyłonionych w ogólnopolskich eliminacjach:
- 511 Restaurant&Bar
- Andromeda Alfa
- Arte Restaurant&Bar
- Cucina
- delight andel’s by Vienna House Łódź
- Dwór Sieraków
- La Cantina
- Mennicza Fusion
- Naturel
- Qualita
- Toccata
- Zakopiańska
Wszystkim daniom towarzyszyły wina Winkolekcji oraz degustacja trunków skomponowanych zgodnie z ideą food pairingu przez firmę Diageo.
Gala Wine & Food Noble Night odbyła się 17 września.