Masters Catering podczas sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO w ICE Kraków
Masters Catering zapewnił catering podczas 41. sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO, odbywającej się w Centrum Kongresowym ICE Kraków. W wydarzeniu wzięli udział m.in. dyrektor UNESCO, wicepremier oraz minister kultury i dziedzictwa narodowego.
Podczas 11 dni wydarzeń Masters Catering obsłużył ponad 15 tys. gości z blisko 200 krajów. Szef kuchni Marcin Leśniak, przygotowują menu, łączył smaki kuchni polskiej z akcentami fusion, a znalazły się w nim m.in.: zupa rybna ze świeżymi warzywami, kolendrą, białym winem, pastą pomidorową z rakami, pstrąg tęczowy z prażonym słonecznikiem, parmezanem, rukolą, kaparami i ogórkowo-buraczaną salsą, wołowina Jana III Sobieskiego w sosie grzybowym z pieczonymi młodymi marchewkami i buraczkami w karmelu i czerwonym winie, pierogi ze ślimakami z natką pietruszki i chilli z sosem z duszonych kurek, kaczka sous vide z wiśniówką zapieczona w sosie teriyaki z karmelizowanym rabarbarem.
Catering podczas 41. sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa UNESCO w ICE Kraków w liczbach:
- 1350 kg słodkich i słonych przekąsek
- 950 kg świeżych owoców
- 37 tysięcy wypitych kaw, herbat i czekolad
- 51 tysięcy porcji zimnych napojów
- 3600 posiłków
- 1140 litrów mleka
- 75 osób obsługi cateringowej pracującej pod stałym nadzorem wojewódzkiego inspektora sanitarnego
- 20 ekspresów kawowych
- 280 kg kawy ziarnistej
- 15 punktów cateringowych
- 30 eventów towarzyszących ze świata