Zakładki jasne

Najnowsze obiekty

Osada Śnieżka w Łomnicy k. Karpacza

Łomnica k.Karpacza (dolnośląskie)

Platinum Mountain Resort&SPA

Szklarska Poręba (dolnośląskie)

Blue Mountain Resort

Szklarska Poręba (dolnośląskie)

Green Mountain 5* Hotel & Apartments

Karpacz (dolnośląskie)

level27

Warszawa (mazowieckie)

Najnowsze usługi

Jurek-Catering Serwis

Mogilany (małopolskie)

Ulala Chef

Warszawa (mazowieckie)

Masters Catering

Warszawa (mazowieckie)

Wersal Catering

Duchnów (mazowieckie)

EventoweMeble.pl

Warszawa (mazowieckie)
A A
Realizacje

Dobroczynny bal w Muzeum Narodowym w Warszawie

W gmachu głównym Muzeum Narodowego w Warszawie odbył się Drugi Bal Dobroczynny „Spragnieni Piękna. Nowoczesność. Lata 50. i 60.” organizowany przez Stowarzyszenie „Przyjaciele MNW”. Za produkcję wydarzenia odpowiadała agencja Event Experience.
 

– Muzeum Narodowe istnieje od ponad 150 lat. Przez ten pokojowy, ale też burzliwy czas naszej historii, wspierało je wielu ludzi. W zeszłym roku opowiadałem o niektórych z nich i o ich potomkach obecnych na balu. Tę opowieść chciałbym kontynuować i w tym roku, przywołując postać Kazimierza Sobańskiego (…). Wszyscy Państwo kupując bilety na bal, uczestnicząc w aukcji, zostając Przyjaciółmi Muzeum Narodowego, mogą, podobnie jak Kazimierz Sobański, zapisać się w historii tego najważniejszego miejsca kultury i sztuki w Polsce – powiedział podczas wieczoru Paweł Kastory, prezes zarządu Stowarzyszenia „Przyjaciele MNW”.

Ważnym punktem wieczoru była emocjonująca aukcja charytatywna, na której wylicytowano cenne i unikatowe przedmioty, a wśród nich wazony Malwiny Konopackiej. Specjalnie na tę okazję przygotowana została seria wazonów „OKO Teresa”, które zostały poddane interwencjom artystów: Pawła i Julii Althamerów, Agaty Bogackiej, Tymka Borowskiego, Agnieszki Brzeżańskiej, Doroty Buczkowskiej, Jana Dobkowskiego, Jarosława Modzelewskiego, Włodzimierza Pawlaka, Jadwigi Sawickiej i Honzy Zamojskiego, oraz samej Malwiny Konopackiej. Na aukcję zostały przekazane również dwa kultowe fotele RM 58, autorstwa Romana Modzelewskiego, w kolorze wcześniej nieprodukowanym oraz rzeźba polsko-meksykańskiego rzeźbiarza Xawerego Wolskiego. Przedmiotem aukcji były również: mecenat nad Salą Pasteli Stanisława Wyspiańskiego oraz adopcja jednego z najsłynniejszych dzieł polskiego malarstwa, obrazu „Hamlet polski” autorstwa Jacka Malczewskiego. 
Aukcję poprowadził Juliusz Windorbski z Desa Unicum. Partnerami zostały firmy Tacit i Vzór, a udział wzięli nie tylko goście balu, ale również wszyscy zainteresowani miłośnicy sztuki i kolekcjonerzy, których reprezentowali przedstawiciele portalu artinfo.pl.
Goście balu wsparli również finansowo renowację obrazu Jana Rembowskiego „Uchodźcy” oraz specjalistycznego stołu konserwatorskiego. W tym celu została przygotowana specjalna aplikacja umożliwiająca elektroniczną płatność za wybrany fragment dzieła.
Dochód z aukcji i balu przekazany zostanie na rzecz Muzeum Narodowego w Warszawie. Zamierzeniem tegorocznego projektu jest zbiórka na przywracanie świetności eksponatom muzeum, w tym obiektom przeznaczonym na wystawy w ramach cyklu „3 x Niepodległa” w Muzeum Narodowym w Warszawie. 

Wśród uczestników balu, oprócz członków Stowarzyszenia i przedstawicieli Muzeum, znaleźli się również biznesmeni, politycy, dziennikarze, artyści oraz projektanci, którzy stworzyli suknie wieczorowe w ramach projektu „Spragnieni piękna”. Tego wieczoru można było podziwiać te unikalne kreacje na paniach, którym udało się wcześniej je wylicytować.
Bal poprowadził Hubert Urbański, wieczór uświetniły występy Krzesimira Dębskiego, tancerzy z Dansinn by Malitowski oraz Tarkowski Orkiestra. O kulinaria zadbali Agnieszka i Marcin Kręgliccy (co – jak podkreślają organizatorzy – było dużym wyzwaniem m.in. ze względu na bark kuchni w Muzeum i dużą liczbę schodów do pokonania),W menu serwowanej kolacji pojawiły się łosoś sezonowy w wódce z chrzanem, marchwią szpinakiem, oliwą szczypiorkową i majonezem z sepią, policzki wołowe duszone w winie, wędzona śliwka, czerwona kapusta, czarna soczewica, jarmuż i żurawina, dla wegan  - dynia sezonowa w oliwie z chrzanem, marchwią szpinakiem, oliwą szczypiorkową i majonezem z węglem, pieczone warzywa korzeniowe, wędzona śliwka, czerwona kapusta, czarna soczewica, jarmuż i żurawina.  Drinki przygotowali barmani z Kity Koguta. Za oprawę multimedialną opdpowiadał VES.
Bal odbył się 12 lutego.

20 lut 2018
 
średnia ocen:
0.0
 
oceń
 
 
 
Meeting Planner Sp. z o.o.
ul. Złota 9/30, 00-019 Warszawa
tel.: 22.378 38 51
 
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka.