Cook it Raw: Najlepsi kucharze świata w Polsce

Najbardziej kreatywni kucharze świata właśnie spotkali się w Polsce. Na Suwalszczyźnie w rozpoczęła się piąta edycja Cook it Raw – przedsięwzięcia, które łączy kulturę kuchni z historią i obyczajami lokalnej społeczności oraz tym, co w danym miejscu na świecie daje natura.
Projekt Cook it Raw to międzynarodowa inicjatywa, która powstała w 2009 r. jako wydarzenie towarzyszące Konwencji Klimatycznej w Kopenhadze. Wówczas najlepsi kucharze świata uznani także za najbardziej innowacyjnych spotkali się, by przygotować dania, ale z wykorzystaniem jak najmniejszej ilości energii. Od tamtego spotkania, kucharze zaczęli stanowić swego rodzaju bractwo, które spotyka się w różnych miejscach na świecie, aby czerpać stamtąd inspiracje kulinarne, doświadczać nowych smaków oraz podjąć kulinarne wyzwanie. Jaki sami podkreślają, od Cook it Raw w Kopenhadze idea ewoluuje, ale nadal jego osią, może nietraktowaną tak dosłownie jak podczas konferencji dotyczącej zmian klimatu, jest hasło „surowy”. Filozofia Cook it Raw polega przede wszystkim na tym, by powrócić do gotowania z produktów natury, tego, co można samemu przynieść choćby z lasu, bez użycia chemii i nowych technologii obecnych w gastronomii, wykorzystując dawne receptury.
Podczas spotkania w Laponii podążano za hasłem „Winter was hard” – wykorzystano m.in. to co daje runo leśne, ryby z zimnych wód i tradycyjne dla tamtej społeczności metody, łączące człowieka z natrą. W Japonii polowano na kaczki, wykorzystując metody, jakie lokalni myśliwi stosowali setki lat temu. Wypróbowano tu najbardziej tradycyjne sposoby, m.in. pozyskiwano sól z morskiej wody.
W polskim wydaniu kucharze będą poznawali Suwalszczyznę, a ich przystankiem będzie Jaczno. Tematem głównym będzie m.in. sielawa i ptactwo oraz multikulturowość, a tym samym multikulinarność regionu. Kucharzom towarzyszyć więc będą lokalni rolnicy, myśliwi i artyści, po to, aby jak najlepiej mogli poznać polską i regionalną kuchnię i obyczaje. Celem organizacji CIR właśnie w tamtym regionie jest promocja dziedzictwa kulinarnego Suwalszczyzny, które teraz, nawet w Polsce jest nieco zapomniane.
Jak powiedział podczas konferencji otwierającej CIR minister rolnictwa i rozwoju wsi Stanisław Kalemba, ten projekt ma pokazać polskie regionalne produkty oraz kulturę kulinarną, która po zmianach ustrojowych odradza się bardzo szybko.
Wybierając Polskę na kolejny przystanek Cook it Raw, organizatorów zafascynowały wyniki raportu International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development (IAASTD ), którego autorzy ocenili, że typ gospodarstw rolnych, jaki dominuje w Polsce – małe , tradycyjne farmy – mogą stanowić realne rozwiązanie dla globalnych problemów rolniczych.
Założycielem Cook it Raw jest Alessandro Porcelli a dyrektorem kreatywnym Andrea Petrini.
Konferencja prasowa otwierająca projekt odbyła się w warszawskim hotelu Hyatt, który gości także kucharzy i międzynarodową grupę dziennikarzy.
Honorowy patronat nad tym spotkaniem objęła pierwsza dama Anna Komorowska, wspiera je także Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Cook it Raw potrwa od 25 do 30 sierpnia.
Szefowie kuchni biorący udział w Cook it Raw w Polsce
Albert Adrià – 41º/ Tickets, Hiszpania
Współtwórca El Bulli, uważanej za najlepszą restaurację na świecie, aż do zamknięcia w 2011 roku.
IñakiAizpitarte – Le Chateuabriand, Francja
Jego restauracjajest na 15. miejscu w rankingu „World's 50 Best Restaurants”.
Wojciech Modest Amaro – Atelier Amaro, Polska
W tym roku jego warszawską restaurację mianowano „Rising Michelin star”.
Pascal Barbot – L'Astrance, Francja
Jego restauracja jest na 18. miejscu w rankingu „World's 50 Best Restaurants”,otrzymała 3 gwiazdki w przewodniku Michelina.
Claude Bosi – Hibiscus, Wielka Brytania
Jego restauracja jest na 94. miejscu w rankingu „World's 100 Best Restaurants”, ma 2 gwiazdki Michelina.
Mauro Colagreco – Mirazur, Francja
Jego restauracja jest na 24. miejscu w rankingu „World's 50 Best Restaurants”, ma 2 gwiazdki Michelina.
Kobe Desramaults – In de Wulf, Belgia
Jego restauracja jest na 92. miejscu w rankingu „World's 100 Best Restaurants”, ma jedną gwiazdkę w przewodniku Michelina.
AlexandreGauthier – La Grenouillère, Francja
Jego restauracja jest na 81. miejscu w rankingu „World's 100 Best Restaurants”, majedną gwiazdkę w przewodniku Michelina.
Magnus Nilsson – Faviken, Szwecja
Jego restauracja jest na 34. miejscu w rankingu „World's 50 Best Restaurants”.
Petter Nilsson – La Gazzetta, Francja
„Szef roku 2010” według GQ Magazine
Daniel Patterson – Coi, USA
Jego restauracja jest na 58. miejscu w rankingu „World's 100 Best Restaurants”,ma 2 gwiazdki w przewodniku Michelina.
RenéRedzepi – Noma, Dania
Jego restauracja jest na 1. miejscu w rankingu „World's 50 Best Restaurants”, ma 2 gwiazdki w przewodniku Michelina.
AnaRoš – Hiša Franko, Słowenia
Jedna z najbardziej utalentowanych szefowych kuchni w Słowenii.
DavideScabin – Combal.Zero, Włochy
Jego restauracja jest na 59. miejscu w rankingu „World's 100 Best Restaurants” ma 2 gwiazdki w przewodniku Michelina.
Ben Shewry – Attica, Australia
Jego restauracja jest na 63. miejscu w rankingu „World's 100 Best Restaurants”.