Kraków – Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019
Kraków to miasto dziedzictwa kultury wpisane na Listę UNESCO, jako jedno z pierwszych 10 miejsc na świecie, już w 1978 roku. W roku 2000 dzierżył tytuł Europejskiej Stolicy Kultury. Od tego czasu miasto konsekwentnie buduje swą markę w oparciu o unikatowe dziedzictwo oraz szeroką ofertę kulturalną.
Kraków to także miasto rozwoju gastronomii w różnych jej wymiarach (od street foodu po fine dining), miasto wyróżnień kulinarnych (Michelin, Gault&Millau, oraz indywidualne nagrody szefów kuchni).
Tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 to szansa, aby wśród wielu wymiarów dziedzictwa Krakowa zaistniało także dziedzictwo kulinarne. Zbudowanie, pod auspicjami Miasta, programu promocji Krakowa jako centrum kultury gastronomicznej uwzględniającej spektakularne działania (np. targi, spotkania branżowe, otwarte wydarzenia dla mieszkańców i turystów) pozwolą restauracjom, producentom oraz pozostałym podmiotom gospodarczym, wpisującym się w założenia projektu, stać się ambasadorami wobec gości oraz beneficjentami rosnącego zainteresowania Krakowem.
ARTYKUŁ PROMOCYJNY