„OD KUCHNI” – nowa wystawa w muzeum POLIN to również nowe inspiracje na wydarzenia specjalne, integracyjne
Już niebawem, po ogromnym sukcesie wystawy malarstwa Wilhelma Sasnala, sala wystaw czasowych ponownie otworzy się i zaprosi zwiedzających w podróż, tym razem kulinarną. Najnowsza wystawa czasowa będzie trwała od 10 marca do 12 grudnia 2022 roku i opowie o żydowskiej kulturze kulinarnej. Będzie smacznie, różnorodnie, wielokulturowo, a wystawa będzie oddziaływać na wszystkie zmysły!
„Jedzenie jest ważną częścią każdej kultury – na zwyczaje kulinarne wpływ mają warunki lokalne, wpływy otoczenia, warunki historyczne, religijne i świeckie tradycje i obyczaje. Na wystawie „Od kuchni” zaprezentowane zostaną ikoniczne potrawy i produkty, zwyczaje i tradycje oraz ciekawe historie związane z kuchnią żydowską. Te „apetyczne" zjawiska staną się punktem wyjścia do opowieści o szeroko pojętej kulturze żydowskiej, nie tylko w aspekcie religii i tradycji, ale też w aspekcie geograficznym, społecznym, historycznym, współczesnym” – zapraszają kuratorki najnowszej wystawy „Od kuchni” – Magdalena Maślak oraz Tamara Sztyma
Jak przy każdej wystawie czasowej zachęcamy grupy biznesowe do organizacji ekskluzywnego zwiedzania wystawy z kuratorem lub by w trakcie organizowanych w Centrum Konferencyjnym POLIN wydarzeń zaprosić swoich gości na oprowadzanie z przewodnikiem. Tematyka kulinarna otwiera też wachlarz dodatkowych atrakcji, które oprócz uatrakcyjnienia udziału w konferencji mogą stanowić niezależny program integracyjny, warsztat czy oryginalny pomysł na spotkanie biznesowe.
Warsztaty Kulinarne
Nasza Kuchnia to przestrzeń 230 m2, w pełni wyposażona zarówno w sprzęt kulinarny, jak i projektor i nagłośnienie. To idealne miejsce do realizacji szkoleń, warsztatów czy nieformalnych spotkań biznesowych. Współczesna kuchnia izraelska – hummusy, pikle, bajgle, żydowski comfort food czy nauka wyrabiania ciasta na chałkę to tylko kilka z tematów, które „braliśmy na warsztat”. W zależności od Państwa potrzeb, warsztaty kulinarne mogą być elementem w zaplanowanym przez Państwa bloku szkoleniowym, jak i programem integracyjnym połączonym ze wspólnym posiłkiem.
Spacery kulinarne i degustacyjne
Autorskie spacery miejskie z degustacją, podczas których można odkryć historię miasta i spróbować ssmaków żydowskiej Warszawy. Podążymy śladami nieistniejących już bazarów, sklepów i jatek. Odszukamy na kulinarnej mapie miasta miejsca, gdzie mogliśmy spotkać amatorów gefilte fisz i gęsiego pipka.
Degustacja wina koszernego przy akompaniamencie tanga
Przestrzeń „Kuchnia” to doskonałe miejsce na nieformalne spotkanie po konferencji. Możemy dla Państwa zorganizować degustację wina koszernego przy akompaniamencie przedwojennego tanga lub muzyce klezmerskiej. Sala „Kuchnia” jest klimatyczną przestrzenią otwartą na patio, sprzyjająca luźnej i relaksującej atmosferze.
Degustacje lub kolacja szabatowa w Warsze
Jedzenie przy jednym stole zawsze łączy, pozwala na odkrycie wspólnych doświadczeń i upodobań.
Nasze kolacje to wyjątkowe przeżycie kulinarne i kulturalne! Menu naszych wydarzeń jest zawsze przygotowywane na zamówienie.
Zachęcamy do kontaktu z Sekcją Obsługi Wydarzeń Muzeum POLIN!
email: centrumkonferencyjne@polin.pl
Prezentacja Centrum Konferencyjne POLIN w Warszawie >>>
ARTYKUŁ PARTNERA