Hotel Bellotto: historia Warszawy i włoskie akcenty

Odrestaurowane niedawno zabytkowe podziemia Pałacu Prymasowskiego, w których można organizować różnorodne spotkania, powiększają ofertę Hotelu Bellotto. Hotel mieszczący się w XVI-wiecznym pałacu, zlokalizowany jest klika minut od Starego Miasta, sąsiaduje z Teatrem Wielkim i Operą Narodową.
 
– Hotel Bellotto sprzyja relaksowi i odpoczynkowi. Jasne kolory ścian, jak też subtelne odcienie złota, tworzą pogodne i harmonijne wnętrze. Zachęcają do odpoczynku z książką w ręku przy cieple bijącego od kominka w przytulnej Sali Owalnej, do gry w bilard w zabytkowych podziemiach pałacu, do delektowania się niespiesznym posiłkiem w hotelowej restauracji Focaccia czy ręcznie wyrabianych pralin w Cukierni Miodowa – mówi Maciej Wołoszczak, dyrektor operacyjny Hotelu Bellotto.
 
Pięciogwiazdkowy Hotel Bellotto oferuje dwadzieścia ekskluzywnych i przestronnych pokojów i apartamentów. Ich wystrój nawiązuje do oryginalnych, renesansowych wnętrz. Każdy urządzony z dużą dbałością o detale tak, aby jak najlepiej oddawał klimat zabytkowego miejsca. W pokojach znajduje się specjalne miejsce do pracy czy biznesowych spotkań.
Hotel Bellotto oferuje siedem eleganckich i naturalnie oświetlonych sal konferencyjnych mogących gościć w sumie ponad 550 osób. Sale dostały nazwy od kolorów ścian czy elementów wykończenia. Najbardziej reprezentacyjna jest sala Kolumnowa, zwana również Balową – to największa sala Hotelu Bellotto mieszcząca 250 osób. Pozostałe to sale: Marmurowa, Złota, Niebieska, Malinowa, Żółta czy przeznaczona na kameralne spotkania Owalna z kominkiem. W podziemiach Pałacu Prymasowskiego o powierzchni ponad 350 mkw., odbywają się kolacje, degustacje, wystawy malarstwa, bankiety czy klubowe zebrania. Miejsce charakteryzuje półkoliste sklepienia oparte na ceglanych murach, zestawione z nowoczesnymi elementami wystroju. Tu działa czynny 24 godziny na dobę Bilard Club. W ofercie hotelu jest strefa relaksu: spa z sauną suchą i parową oraz siłownia.
 
W hotelu Bellotto mieszczą się restauracja Focaccia i cukiernia Miodowa, zarówno do restauracji, jak i cukierni można wejść bezpośrednio z hotelu lub osobnym wejściem.
Mieszcząca się w prawym skrzydle hotelu Focaccia specjalizuje się w kuchni włoskiej, zaczynając od focacci czyli włoskiego rodzaju pieczywa podobnego do spodu od pizzy, podawanego z solą, ziołami polanego oliwą czy z suszonymi pomidorami i oliwkami. Serwowany jest jako przystawka przed daniem głównym, najczęściej na ciepło. Goście mogą także skosztować m.in. ręcznie wyrabianych makaronów, śródziemnomorskich przystawek, mięs i owoców morza, past oraz włoskich deserów. Każdego dnia serwowane jest menu degustacyjne.
Cukiernia Miodowa mieści się w lewym skrzydle Hotelu Bellotto, od strony ulicy Miodowej. W XVIII wieku mieściła się tu słynna cukiernia i lodziarnia rzymskiego nuncjusza papieskiego Carluzzo Palmoniego, uważana za najlepszą w Warszawie. Dziś szefowa cukierni wykorzystuje nowoczesne techniki cukiernicze i łączy je z metodami tradycyjnymi, dzięki czemu powstają desery o zaskakujących teksturach i smakach, ręcznie wyrabiane praliny.
 
Nazwa hotelu pochodzi od nazwiska włoskiego malarza Bernardo Bellotta (pseudonim Canaletto), który był nadwornym malarzem króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Obrazy Canaletta charakteryzują się przede wszystkim wielką precyzją w odwzorowywaniu szczegółów przedstawianych postaci i architektury. Ta dokładność pomogła przy odbudowie zniszczonej podczas II wojny światowej Warszawy.

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour©
MP MICE & More©
MP Impact©
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl
05.06.2025 – 05.06.2025