Aruana zwycięzcą Wine & Food Noble Night

Restauracja Aruana Hotleu Narvil została zwycięzcą konkursu Wine & Food Noble Night 2013 we wszystkich kategoriach. Menu przygotowane przez szefa kuchni Witka Iwańskiego zostało docenione zarówno przez profesjonalne jury, jak i publiczność.
W autorskim zestawie szefa kuchni Aruany znalazły się wędzone jajko z grasicą cielęcą, policzki wieprzowe oprószone pudrem z chałwy oraz lody z palonego masła.
Zarówno licząca ponad tysiąc osób publiczność, jak i kapituła konkursu kulinarnego przyznała Aruanie zwycięstwo w kategorii przystawka, danie główne i deser.
Jury w składzie: Paweł Oszczyk (szef kuchni w La Rotisesserie, hotel Le Regina w Warszawie), Constant-Michel Labarre (prezes Academy Bocuse d'Or Poland), Kurt Scheller (mistrz kuchni, prowadzący autorską Akademię Kulinarną), Adam Chrząstowski (szef kuchni restauracji w hotelu Ancora w Krakowie), Jerzy Pasikowski (prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni) oraz Adam Woźniak, zeszłoroczny zdobywca pierwszego miejsca w kategorii przystawka i danie główne oraz wyróżnienia jury profesjonalnego, szef kuchni restauracji Mercato w Gdańsku, „doceniło perfekcję szefa kuchni w nietuzinkowym doborze smaków oraz cieszący oczy smakoszy niepowtarzalny wygląd każdego z dań”.
Nagrodzone menu w kategorii przystawka to wędzone jajko z sosem z kurczaka, chrupiącą skórą, grasicą cielęcą i okruchami chleba z czarnuszką. Ogromną niespodzianką w kategorii danie główne było, oprószone pudrem z chałwy, połączenie policzków wieprzowych z ruskimi pierogami i paloną kapustą z suszoną morelą. Na deser podano lody z palonego masła z orzechowym crumble, gorzką czekoladą i płatkami soli.
Wine & Food Noble Night odbyła się 21 września, na warszawskim Torze Wyścigów Konnych.