Hiszpańska Galicja promuje swoją ofertę turystyczną w Polsce
Ambasada Hiszpanii, Turespaña oraz Xunta de Galicia zorganizowały wieczór galicyjski. Celem spotkania w Muzeum Etnograficznym w Warszawie była prezentacja potencjału turystycznego i MICE regionu Galicji.
Wydarzenie było skierowane do branży turystycznej, touroperatorów, biur podróży i dziennikarzy. Goście mieli okazję poznać ofertę turystyczną Galicji – malowniczego regionu w północno-zachodniej Hiszpanii, znanego z pięknych krajobrazów, bogatej kultury i dobrej kuchni. Do rozmów stolikowych na warsztatach zasiedli touroperatorzy z Galicji, którzy prezentowali programy i możliwości współpracy.
Wydarzenie to odbyło się pod patronatem Ambasady Hiszpanii. W uroczystości uczestniczyło ponad 120 osób, obecny był Ramiro Fernández Bachiller, Ambasador Hiszpanii w Polsce, towarzyszył mu Claudio Andrade Lucena, radca ds. turystyki Ambasady Hiszpanii, menedżer ds. turystyki Galicji, Antonio Casas oraz prezes Klastra Turystycznego Galicji, Cesáreo Pardal.
Wydarzenie uświetniła degustacja galicyjskich przekąsek, którą przygotował szef kuchni Iñaki Bretal, zdobywca gwiazdki Michelina. Uczestnicy mieli okazję spróbować smaków Galicji, które zrobiły na gościach duże wrażenia. Zarówno produkty, jak i wina, które serwowano, zostały sprowadzone specjalnie na to wydarzenie z Galicji.
Na zakończenie spotkania publiczność została zabrana w muzyczną podróż poprzez występ zespołu Xisco Feijóo, który swoją muzyką przybliżył atmosferę regionu.
Spotkanie odbyło się 26 września.