Podróż przez kolorową Polskę z Grupą Satoria
Grupa Satoria, prowadząca sieć hoteli w całej Polsce, zaprosiła na kolorową podróż po swoich obiektach i dostępnych w nich atrakcjach kulinarnych. Ważnym punktem wieczoru było losowanie nagród, szczególnie głównej, którą był lot balonem.
Spotkanie odbyło się 28 września 2023 w Centrum Konferencyjnym o3Meet, działającym przy hotelu o3 w Warszawie, przy ulicy Mangalia 1.
Było to pierwsze spotkanie Grupy Satoria, prezentujące obiekty z całej Polski, a hasłem wieczoru była „Kolorowa Polska”. Prowadzący je – Artur Makieła, gwiazda superprodukcji TVN pt. „Hipnoza”, zaprosił na Podlasie, do Małopolski, do Zagłębia i na Mazowsze. W tych regionach działają obiekty sieci Satoria i każdy z nich charakteryzuje się specyficzną kuchnią.
– Mam nadzieję, że będziecie się bawić wyśmienicie i że podróż kulinarna poprzez nasze obiekty uda się w sposób fantastyczny – przywitał gości Krzysztof Staszewski, dyrektor hotelu o3.
Prezentacja hoteli odbywała się pod hasłem „nowej gościnności”, co podkreśla bogactwo oferty. W portofolio Grupy znajdują się bowiem różnorodne obiekty – od hoteli korporacyjnych po uzdrowiska, działające od morza po Tatry i każdy z nich, zachowując jakość będącą standardem całej spółki, potrafi stworzyć unikatową gościnność, charakterystyczną dla danego miejsca.
Hotele sieci obejmują w sumie 1950 tysiące pokojów, z czego 1200 działa pod międzynarodowymi markami. Oferują także przestrzenie przeznaczone na organizację spotkań biznesowych.
W Warszawie działają hotele – Best Western Hotel Portos, posiadający 255 pokojów i salę konferencyjną, o3 Hotel z 231 pokojami i centrum konferencyjnym o3Meet z 5 salami oraz Hotel Aramis z 233 pokojami i salą konferencyjną.
Także w stolicy, w sercu warszawskiej Pragi, działa hotel Felix, który dysponuje 227 pokojami oraz zapleczem konferencyjnym z trzema dużymi salami i sześcioma kameralnymi do pracy warsztatowej.
W Krakowie sieć posiada trzy obiekty. Hotel Regent, zlokalizowany w dzielnicy Kazimierz, to 39 pokojów oraz dwie sale konferencyjne. Best Western Plus Kraków Old Town to obiekt położony tuż przy Plantach, do dyspozycji gości są tutaj dwie sale konferencyjne. Natomiast Hotel Galicya to 63 pokoje oraz sala konferencyjna.
Sanatorium Uzdrowiskowe Augustów to obiekt, który został kilka lat temu rozbudowany, posiada obecnie 274 miejsca noclegowe oraz zaplecze medyczno-rehabilitacyjne. Do dyspozycji jest tutaj także sala konferencyjna z widokiem na jezioro Necko.
W Gdańsku Satoria prowadzi Hampton by Hiton Old Town, położony w sercu Starego Miasta. Obiekt dysponuje 174 pokojami i dwoma salami konferencyjnymi. W tej lokalizacji otwarty został nowy lokal „Piwo na Piwnej”, który serwuje unikatowe piwa rzemieślnicze.
Na Warmii działa Hampton by Hilton w Olsztynie, obiekt posiadający 105 pokojów oraz salę konferencyjną. Natomiast Hampton by Hilton Białystok to 122 pokoje i powierzchnia konferencyjna, składająca się z pięciu sal.
W Zagłębiu sieć posiada Hotel Holiday Inn Dąbrowa Górnicza, który posiada 160 pokojów oraz sześć sal konferencyjnych.
Przewodnikiem po kuchniach regionalnych, dostępnych w obiektach, prezentowanych podczas spotkania, była Katarzyna Gubała, ekspertka kuchni roślinnej, która współpracuje z Grupą Satoria.
– Stawiamy na poszerzanie oferty menu w hotelach. Oprócz kuchni tradycyjnej, jest to także kuchnia wegańska, ale nie tylko. Wiele osób stosuje różnorodne diety wykluczeniowe i lokale gastronomiczne w obiektach są otwarte także na potrzeby takich gości – mówiła Katarzyna Gubała.
Potrawy z poszczególnych regionów prezentowali szefowie kuchni kilku hoteli. Arkadiusz Banach, szef kuchni w Dąbrowie Górniczej, zachwalał dania charakterystyczne dla kuchni śląskiej, takie jak krupniok, podawany w cieście francuskim czy strudel z trawą żubrową.
Szef kuchni w hotelu Hampton by Hilton w Białymstoku Adam Klepacki, polecał „marcinek” czyli ciasto składające się z 15 placków, przełożone kremem śmietanowym, wywodzące się z okolic Hajnówki.
Piotr Wielgo, szef kuchni hotelu Felix, z potraw kuchni praskiej proponował pyzy ze skwarkami i z prażoną cebulą, flaczki wołowe, klopsiki cielęce, a na deser tzw. szprycę (czyli rurkę) z kremem. Oprócz kuchni praskiej warszawskie smaki reprezentowała także nowoczesna kuchnia wegańska.
Punktem kulminacyjnym wieczoru było losowanie nagród, którymi były vaouchery na weekendowe pobyty w pobyty w obiektach grupy Satoria. Główną nagrodą był przelot balonem dla dwóch osób.
Po konsumpcji smakowitych potraw i emocjach związanych z oczekiwaniem na wynik losowani gości bawili się przy muzyce serwowanej przez DJ-a. Na parkiecie nie było pusto.