MCK zamienione na pop-upową fine-diningową restaurację

Katowicki Klub Kolacyjny, fot .Przemysław Jendroska
Na zdjęciu: Katowicki Klub Kolacyjny, fot .Przemysław Jendroska

W Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbyła się druga edycja Katowickiego Klubu Kolacyjnego, który zamienia konferencyjną przestrzeń w fine-diningową. Dziewięcioro znanych szefów kuchni przygotowało kolację złożoną z sześciu dań. W kolacji „Z pola na stół” wzięło udział 150 gości.
 
Projekt Vesper Silesia w Katowicach połączył idee popularnych na świecie klubów kolacyjnych, z formułą fine diningu. Z jednej strony nieskrępowana atmosfera, bufet z mini przekąskami, minikorcert akordeonowy, z drugiej serwis na najwyższym poziomie, dania przygotowane z kulinarnym kunsztem i food pairingiem. Nad efektem końcowym pracowało dziewięciu znanych szefów kuchni: Grzegorz Miśta – główny szef kolacji i autor menu (chef kuchni w restauracji Bluebell w Hotelu Natura Residence, srebrny finalista prestiżowego konkursu Bocuse d’Or Poland 2023 ), Szymon Bracik (szef kuchni w Restauracji Śląska Prohibicja w Katowicach), Dominik Duraj (szef kuchni Restauracji Mona w 5-gwiazdkowym resorcie Bel Mon w Rybniku ), Marek Furczyk ( szef kuchni i twórca konceptu cateringowego działającego na Śląsku Planeta Smaku i rzemieślniczych cukierni ), Wojciech Harapkiewicz (członek Klubu Szefów Kuchni oraz szef kuchni restauracji Boreczna w Hotelu Boreczna w Górach Sowich), Dawid Klimaniec (chef patron kuchni Złoty Groń Resort &Spa oraz Srebrny Bucznik, Restauracji Bukova Istebna), Katarzyna Rogowska (szefowa kuchni w Restauracji Amfora w Katowicach), Maciej Rosiński (szef kuchni i trener kulinarny znany z łódzkiej sceny gastronomicznej, dziś głównie w roli cukiernika ), Kamil Tłuczek (szef kuchni restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, tegoroczny zwycięzca konkursu Bocuse d’Or Poland 2023). 

Menu było kreacją Grzegorza Miśty, który postawił na lokalne produkty ze swojego gastronomicznego podwórka. Na talerzach pojawiła się gęsina z bliskiego Siewierza, pstrąg ojcowski z pstrągarni, która powstała w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie, ślimak szary z naturalnej hodowli z Siemoni od Agnieszki Sakowskiej (produkt premium z województw śląskiego) czy jagnięcina. Na deser podano kozi ser (gospodarstwo Garbaciaków) połączony z sorbetem z rokitnika. 
 
W powitalnym bufecie słodkim i słonym znalazły się m.in.: ptasie mleczko z rozmarynem, parowany jogurt, pâté z gęsich wątróbek z galaretką z pigwy, terrina z sandacza, carpaccio z jelenia czy rillettes z kaczki. Grzegorz Miśta podejął współpracę z degustatorem i kolekcjonerem ekskluzywnych alkoholi, twórcą marki Whisky & Spirit House, Tomaszem Izdebskim, który zaserwował tego wieczoru nieoczywiste runki.

Trzeci wieczór spod szyldu Vesper Silesia jest w planach wiosną. Inicjatywa – jak podkreślają organizatorzy – jest dowodem na to, że śląska scena kulinarna ma się bardzo dobrze i szefowie cyklicznie chcą gotować dla gości, zapraszając jednocześnie kolegów i koleżanki z całej Polski.
Organizatorem Vesper Silesia jest Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach oraz firma cateringowa Planeta Smaku, której właścicielem jest jeden z szefów kolacji, Marek Furczyk.

Zaloguj się
Informacje
Branża
Personalia
Realizacje
Otwarcia
Obiekty
Catering
Technologie
Transport
Artykuły
Wywiady
Felietony
Publicystyka
Raport
Prawo
Biblioteka
Incentive travel
Prawo
Ogłoszenia
Przetargi
Praca
Wydarzenia
Galeria
Wyszukiwarka obiektów
Nasze projekty
MP Power Awards©
MP Fast Date©
MP MICE Tour
MP MICE & More
MP Legia Cup
Nasza oferta
Reklama i promocja
Content marketing
Wydarzenia
Konkurs
Webinary
Studio kreatywne
O nas
Polityka prywatności
Grupa odbiorcza
Social media
Kontakt
O MeetingPlanner.pl