MCK zamienione na pop-upową fine-diningową restaurację
W Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbyła się druga edycja Katowickiego Klubu Kolacyjnego, który zamienia konferencyjną przestrzeń w fine-diningową. Dziewięcioro znanych szefów kuchni przygotowało kolację złożoną z sześciu dań. W kolacji „Z pola na stół” wzięło udział 150 gości.
Projekt Vesper Silesia w Katowicach połączył idee popularnych na świecie klubów kolacyjnych, z formułą fine diningu. Z jednej strony nieskrępowana atmosfera, bufet z mini przekąskami, minikorcert akordeonowy, z drugiej serwis na najwyższym poziomie, dania przygotowane z kulinarnym kunsztem i food pairingiem. Nad efektem końcowym pracowało dziewięciu znanych szefów kuchni: Grzegorz Miśta – główny szef kolacji i autor menu (chef kuchni w restauracji Bluebell w Hotelu Natura Residence, srebrny finalista prestiżowego konkursu Bocuse d’Or Poland 2023 ), Szymon Bracik (szef kuchni w Restauracji Śląska Prohibicja w Katowicach), Dominik Duraj (szef kuchni Restauracji Mona w 5-gwiazdkowym resorcie Bel Mon w Rybniku ), Marek Furczyk ( szef kuchni i twórca konceptu cateringowego działającego na Śląsku Planeta Smaku i rzemieślniczych cukierni ), Wojciech Harapkiewicz (członek Klubu Szefów Kuchni oraz szef kuchni restauracji Boreczna w Hotelu Boreczna w Górach Sowich), Dawid Klimaniec (chef patron kuchni Złoty Groń Resort &Spa oraz Srebrny Bucznik, Restauracji Bukova Istebna), Katarzyna Rogowska (szefowa kuchni w Restauracji Amfora w Katowicach), Maciej Rosiński (szef kuchni i trener kulinarny znany z łódzkiej sceny gastronomicznej, dziś głównie w roli cukiernika ), Kamil Tłuczek (szef kuchni restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie, tegoroczny zwycięzca konkursu Bocuse d’Or Poland 2023).
Menu było kreacją Grzegorza Miśty, który postawił na lokalne produkty ze swojego gastronomicznego podwórka. Na talerzach pojawiła się gęsina z bliskiego Siewierza, pstrąg ojcowski z pstrągarni, która powstała w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie, ślimak szary z naturalnej hodowli z Siemoni od Agnieszki Sakowskiej (produkt premium z województw śląskiego) czy jagnięcina. Na deser podano kozi ser (gospodarstwo Garbaciaków) połączony z sorbetem z rokitnika.
W powitalnym bufecie słodkim i słonym znalazły się m.in.: ptasie mleczko z rozmarynem, parowany jogurt, pâté z gęsich wątróbek z galaretką z pigwy, terrina z sandacza, carpaccio z jelenia czy rillettes z kaczki. Grzegorz Miśta podejął współpracę z degustatorem i kolekcjonerem ekskluzywnych alkoholi, twórcą marki Whisky & Spirit House, Tomaszem Izdebskim, który zaserwował tego wieczoru nieoczywiste runki.
Trzeci wieczór spod szyldu Vesper Silesia jest w planach wiosną. Inicjatywa – jak podkreślają organizatorzy – jest dowodem na to, że śląska scena kulinarna ma się bardzo dobrze i szefowie cyklicznie chcą gotować dla gości, zapraszając jednocześnie kolegów i koleżanki z całej Polski.
Organizatorem Vesper Silesia jest Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach oraz firma cateringowa Planeta Smaku, której właścicielem jest jeden z szefów kolacji, Marek Furczyk.