Turniej siatkówki plażowej – wielki szlem w Hotelu Anders
Hotel Anders w Starych Jabłonkach poraz kolejny był organizatorem międzynarodowego FIVB Beach Volleyball Swatch World Tour – turnieju siatkówki plażowej rozgrywanego w tzw. wielkim szlemie.
Za przygotowanie FIVB Beach Volleyball Swatch World Tour odpowiadał zespół event managerów, którzy na co dzień zajmują się planowaniem i realizacją konferencji, szkoleń, imprez integracyjnych oraz innych wydarzeń w Hotelu Anders. Projektem i organizacją imprezy zarządzali Tomasz Dowgiałło, dyrektor generalny Hotelu Anders oraz Daniel Błaszkiewicz, dyrektor ds. marketingu i sprzedaży. Patronat nad imprezą sprawuje Światowa Federacja Piłki Siatkowej.
W Wielkim Szlemie biorą udział najlepsi zawodnicy w siatkówce plażowej na świecie. Są to najwyższe rangą, przed Mistrzostwami Świata i Igrzyskami Olimpijskimi, zawody w tej dyscyplinie. W tegorocznym turnieju Anders odwiedzili zawodnicy reprezentujący ponad 50 krajów. Na głównych trybunach zasiadło pięć tysięcy widzów, a w sumie boiska i plażę Hotelu Anders odwiedziło prawie sto tysięcy kibiców. Wydarzenie było relacjonowane na żywo na cały świat.
Wśród atrakcji towarzyszących znalazły się, m.in. Anders Fit czyli aerobik na plaży oraz Animation Anders Show – animacje dla dzieci, koncerty, konkursy, wieczór kabaretowy, pokazy tańca plażowego w wykonaniu tancerek z hiszpańskiej Gran Canarii.
Szef kuchni Hotelu Anders Dariusz Struciński zaprosił gości do utworzonej specjalnie na czas turnieju Restauracji Mistrzów, w której można było posmakować dań przyrządzonych przez sławy polskiej gastronomii na czele z Karolem Okrasą.
Rok 2012 należał do kuchni polskiej we współczesnym wydaniu i nowych aranżacjach. W menu znalazły się m. in. maczanka krakowska, pierogi z kaszanką, burak pieczony przekładany kozim twarogiem czy policzki cielęce w kardamonie. Kuchnię małopolską serwował Marek Widomski, założyciel Instytutu Kulinarnego w Krakowie, śląską – Łukasz Pielak, zastępca szefa kuchni Restauracji Platter, w Hotelu InterContinental w Warszawie, kurpiowską – Jarosław Uściński, właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera w Warszawie, kuchnię Pomorza – Grzegorz Labuda, szef kuchni restauracji La Bibliotheque w Hotelu St. Bruno w Giżycku, Mazowsza – Karol Okrasa, szef kuchni Restauracji Platter w Hotelu InterContinental w Warszawie.
Turnieje wielkoszlemowe w siatkówce plażowej oprócz Starych Jabłonek rozgrywane są Pekinie, Gstaad, Klagenfurcie, Moskwie, Paryżu i Rzymie. Wydarzenie organizowane jest przez Hotel Anders od dziewięciu lat.